Quantcast
Джо Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Джо Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията

207
 БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът Джо Байдън подписа във вторник мащабен пакет на демократическата партия за преразглеждане на политиката на САЩ в областта на изменението на климата и здравеопазването, като го нарече удар по американските специални интереси, предаде БГНЕС.

Байдън заяви, че законът е "най-голямата стъпка напред в областта на климата досега" и ще позволи на САЩ "смело да предприемат допълнителни стъпки" в борбата с изменението на климата, както и че осигурява значителни ползи за американците, които се борят за достъп до здравеопазване.

"Постигането на напредък в тази толкова голяма и сложна страна като нашата очевидно не е лесно. Никога не е било лесно, но с непоколебима убеденост, ангажираност и търпение имаме напредък".

Законът включва рекордни разходи от 369 млрд. долара за политиките в областта на изменението на климата и енергетиката и се предвижда да намали въглеродните емисии в САЩ с около 40 % до 2030 г.

В него се отделят и 64 млрд. долара за намаляване на разходите за здравно осигуряване чрез фиксиране на по-ниски премии по Закона за достъпното здравеопазване, което ще спести на 13 млн. семейства средно по 800 долара годишно.

Законопроектът, известен като ''Закон за намаляване на инфлацията'', също така ще ограничи разходите за лекарства до 2000 долара, ще ограничи разходите за инсулин до 35 долара на месец и ще позволи на Medicare да договаря по-ниски цени за лекарства с рецепта за възрастни хора.

Финансирането му ще се осъществи чрез налагане на 15% корпоративен данък върху най-богатите корпорации. Планът също така предвижда 80 млрд. долара за увеличаване на приходите на отделите за правоприлагане и спазване на законодателството към Службата за вътрешни приходи, които се очаква да донесат 124 млрд. долара приходи.

Байдън заяви, че със закона "американският народ спечели, а специалните интереси загубиха", посочвайки съпротивата, с която се сблъска законопроектът.

"Ние не трепнахме и не се предадохме. Вместо това постигаме резултати за американския народ", каза той. "Ние не събаряхме, а изграждахме. Не гледахме назад, а напред. А днешният ден е още едно доказателство, че душата на Америка е жизнена".

Макар че мярката няма да повлияе веднага на повишаващите се цени на бензина и храните, тя цели да намали дефицита с 300 млрд. долара през следващите 10 години, като според оценките общите разпоредби на законопроекта ще доведат до приходи от 737 млрд. долара, както и до намаляване на общия дефицит с близо 2 трилиона долара през следващите две десетилетия.

Ключови думи:

Джо Байдън, САЩ, инфлация

Още

Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна

30.09.2022

1543
Ураганът Иън остави над 2 млн. души без ток във Флорида

29.09.2022

Обновена

1709
САЩ отпускат нови $1,1 млрд. на Украйна за „Хаймарси“ и ПВО срещу дронове

29.09.2022

1017