Quantcast
Джо Байдън ще оправя грешките на Тръмп на срещата на НАТО | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Джо Байдън ще оправя грешките на Тръмп на срещата на НАТО

276
 БГНЕС
Джо Байдън

През 2019 г. Доналд Тръмп разбуни духовете сред членовете на НАТО по време на среща в Брюксел, предупреждавайки, че може да изтегли САЩ от военния алианс, ако другите му членове не увеличат разходите си за отбрана. На срещата на върха, която ще се проведе на същото място в понеделник настоящият президент на САЩ Джо Байдън трябва да поправи щетите, нанесени от неговия предшественик, въпреки че експертите предупреждават, че ерата на Тръмп ще има трайни последици, припомня в. ''Гардиън''.

"За САЩ НАТО не е някаква защита срещу пари. Смятаме, че алиансът е важен за нашата способност да гарантираме американската сигурност до края на века", каза Байдън, цитиран от ABC News. Президентът добави, че за САЩ чл. 5 от договора за НАТО е "свещен дълг". Въпросният чл. 5 гарантира взаимна защита в случай на нападение от други страни, защото агресията срещу държава от НАТО се възприема за нападение срещу всички негови членове.

По време на срещата Джо Байдън ще разговаря с европейските съюзници относно усилията за противодействие на провокативните действия на Китай и Русия.

Преди три години Тръмп обвини германския канцлер Ангела Меркел, че отказва да инвестира в отбрана, и заплаши, че ако членовете на НАТО не увеличат разходите си до януари 2019 г., Вашингтон ще се справи сам.  По време на срещата Тръмп многократно участва в дълги сесии за въпроси и отговори от страна на репортери, което отне толкова много време, че неговите колеги лидери бяха хванати на видео да се подиграват с него. Когато събитието приключи, бившият президент на САЩ изрази гняв към "двуличния" премиер на Канада Джъстин Трюдо за шеговитите забележки и отмени предварително уговорен брифинг за пресата.

 

Още

Интересът на Китай към Афганистан може да е положителен

30.07.2021

2049
След протестите в Куба следват масови присъди

29.07.2021

732
САЩ заподозряха, че Китай увеличава ядрените си възможности

29.07.2021

854