Quantcast
ЕП одобри търговското споразумение с Обединеното кралство | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕП одобри търговското споразумение с Обединеното кралство

167
 ЕПА/БГНЕС

С огромно мнозинство Европейският парламент одобри търговското споразумение с Обединеното кралство, предава БНР. Евродепутатите гласуваха и придружаваща резолюция, в която се излагат оценката и очакванията на парламента от споразумението. 

В края на миналата година преговарящите от двете страни постигнаха съгласие по споразумението, като то се прилагаше временно от 1 януари. Одобрението на Европейския парламент беше необходимо, за да може то да влезе в сила за постоянно преди изтичането на неговия срок на 30 април. 

Като посочват запазването на мира на остров Ирландия като една от основните цели на парламента при договарянето на бъдещите отношения, евродепутатите осъждат неотдавнашните едностранни действия на Обединеното кралство и го призовават и да приложи изцяло условията на споразуменията, които е подписало, включително протокола за Ирландия и Северна Ирландия. 

Членовете на Европарламента изразяват съжаление, че Великобритания не желае споразумението да обхване външната политика и политиката за сигурност и развитие, както и затова, че не желае да участва в програмата „Еразъм+“ за обмен на студенти.

В резолюцията парламентът определя Брекзит като „историческа грешка“, тъй като никоя трета държава не може да се ползва със същите предимства като страна-членка на ЕС.

Още

Пекин заплаши с мерки, ако Великобритания навлезе в Южнокитайско море

31.07.2021

3356
Стоунхендж е в опасност да загуби статута си от ЮНЕСКО

27.07.2021

1329
И в Италия протестираха срещу ковид пропуските

25.07.2021

2169