Quantcast
ЕС иска да вкара в черен списък фирми, превозващи мигранти | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС иска да вкара в черен списък фирми, превозващи мигранти

354
 БГНЕС
Урсула фон дер Лайен

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС иска да създаде списък за наблюдение, в който да бъдат включени компании, транспортиращи мигранти до Беларус, предаде ''Дойче Веле''. В Европейския парламент фон дер Лайен още веднъж отхвърли идеята за мигрантска криза по източната граница на Европа, като изтъкна, че това е опит на Беларус да "дестабилизира блока".

Предложението на шефа на ЕК е да бъде съставен "черен списък на всички видове транспорт, свързан с трафика на хора и контрабандата на мигранти", като вчера Комисията представи законодателното предложение за това. Фон дер Лайен допълни, че ЕС не признава режима на президента Александър Лукашенко, който използва миграцията като оръжие. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви пред депутатите в Страсбург, че блокът планира да забрани на беларуската авиокомпания ''Белавиа'' да наема европейски самолети.

Няколко други авиокомпании вече спряха или значително разредиха полетите до Минск, след като ЕС се оплака, че мигранти от Сирия и Афганистан са били примамени към Беларус с фалшиви обещания за лесен достъп до ЕС.

Още

Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

25.09.2022

1917
МФ опроверга ПП за злоупотреби в одита на евросредствата

21.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2364
ЕК иска спиране на парите за Унгария заради обвинения в корупция

18.09.2022

1941