Quantcast
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

1 126
 Pixabay

Министрите на външните работи на Европейския съюз изразиха солидарност с Франция, която се ядоса на отмяната на договора за подводници на Австралия, заяви висшият министър на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от  АФП и БГНЕС.

Отказът на Австралия от сделката съвпадна с обявяването на нов военен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, наречен AUKUS. Неговото предназначение е да се грижи за мира в Индо-Тихоокеанския регион. Съгласно споразумението САЩ ще помогнат на Австралия да придобие подводници с атомен двигател и обикновено въоръжение.

"Министрите изразиха явна солидарност с Франция. Това съобщение беше в разрез с призивите за по-голямо сътрудничество с Европейския съюз в Индо-Тихоокеанския регион", каза Борел пред репортери след срещата на министрите на ЕС в кулоарите на ООН. 

В резултат на решението Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия. Париж демонстративно отказа и участие в честванията за 240-годишнината от битката при залива Чесапийк. Причината е, че преди четири години Франция сключи предварителен договор за подмяна на подводния флот на Австралия. Австралийските подводници трябваше да се сменят с атомни, изработени във френски корабостроителници срещу 40 млрд. долара, като сделката достигаше 56 млрд. долара. През пролетта на тази година Австралия потвърди сделката, но изненадващо преди дни се отказа от нея.

Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан изрази разочарованието си от съгласието на САЩ да участва в договора, като каза за радио France Info, че ''това внезапно и непредвидимо решение много напомня за Тръмп'', визирайки стила на действие на бившия президент на САЩ.

Още

US визите за Хърватия падат от 1 ноември, но за България те остават

25.10.2021

1795
Почина бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл

18.10.2021

3166
Беларус изгони френския посланик

18.10.2021

1876