Quantcast
ЕС помага на Франция да се справи с „чудовищни“ горски пожари | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС помага на Франция да се справи с „чудовищни“ горски пожари

376
 БГНЕС
Страни-членки на ЕС, сред които Германия, Полша, Австрия и Румъния, изпратиха подкрепление от общо 361 пожарникари, които да се присъединят към 1100 техни колеги от Франция.  

Френските пожарникари не изпускат от очи огромния пожар, който избухна в югозападната част на страната. През нощта в района се очакват гръмотевични бури и силни пориви на вятъра, които могат да разпалят огъня допълнително.

40-километровият пожарен фронт в департаментите Жиронд и Ланд около Бордо не е напреднал значително през нощта. Пожарникарите работят по периферията му, се казва в изявление на полицията. Властите обаче предупредиха, че е рано да се каже, че стихията, която се възпламени повторно, е овладяна.

''Оставаме нащрек, защото макар че не можем да видим огромни пламъци, огънят продължава да поглъща растителност и почва'', каза пред АФП Арно Мендус, подполковник от пожарната и спасителната служба на Жиронд.

Синоптиците очакват гръмотевични бури с пориви на вятъра до 60 километра в час да започнат в района тази вечер.

Страни-членки на ЕС, сред които Германия, Полша, Австрия и Румъния, изпратиха подкрепление от общо 361 пожарникари, които да се присъединят към 1100 техни колеги от Франция. Очаква се 146 пожарникари от Полша да пристигнат късно днес.

Това лято Франция е засегната от невиждана суша, която наложи ограничения за потреблението на вода в цялата страна, както и от серия от горещи вълни, които според експертите се дължат на изменението на климата.

Още

Туристка загина при пожар в хотел "Централ" в София

17.09.2022

Обновена

12089
Стачка във Франция анулира полети от София

16.09.2022

800
9 коли изгоряха на паркинг пред хотел в Банско

04.09.2022

6694