Quantcast
ЕС ще плаща обезщетения на безработни при Брекзит без сделка | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС ще плаща обезщетения на безработни при Брекзит без сделка

Напускаме ЕС на 31 октомври, независимо дали сключим споразумение или не, заяви Борис Джонсън пред парламента
990
 ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън представи и пред депутатите в Лондон предложението, което е изпратил в Брюксел.

ЕС ще помогне на всеки, който е изгубил работата си в резултат на Брекзит без сделка, обяви финландският министър на заетостта Тимо Харака, цитирана от информационните агенции. Финландия в момента е ротационен председател на ЕС.  Харака обясни, че са приети нови мерки, които ще позволят на останалите без работа да получат финансова помощ от фонд, подпомагащ гражданите на ЕС, останали без работа "в резултат на големи структурни промени в световните търговски модели". Брекзит без споразумение отговаря на тези изисквания и съответно може да се използва Европейският фонд за приспособяване към глобализацията. Повече подробности обаче не бяха представени. "Солидарността е основна ценност на ЕС и трябва да гарантираме, че при големи икономически смущения никой няма да бъде изоставен", обясни още Тимо Харака.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън представи вчера пред парламента новия си план, който изпрати в Брюксел за евентуално постигане на споразумение за Брекзит, предаде Би Би Си. Той предвижда т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница да бъде заменен с възможността Северна Ирландия да остане в единния европейски пазар чрез създаване на  т.нар. регулаторна зона на целия остров Ирландия. Така границата ще е в Ирландско море. Предвижда се Северна Ирландия да бъде част от митническата територия на Великобритания, а не от митническия съюз на ЕС след края на преходния период. Все още не е съвсем ясно как точно това ще бъде реализирано, но Джонсън бе категоричен в речта си пред депутатите: „Със сигурност мога да потвърдя, че напускаме ЕС на 31 октомври със или без сделка“. Британското предложение за замяна на предпазния механизъм би означавало митнически проверки при търговията между Северна Ирландия и Ирландия, а и граничен контрол в Ирландско море, писа в. "Индипендънт". 

Новият план на британския премиер Борис Джонсън за Брекзит вероятно ще получи достатъчно подкрепа, за да бъде одобрен от парламента, прогнозира министър Майкъл Гоув, който отговаря за подготовката на евентуален Брекзит без сделка. Представители на най-големите привърженици на Брекзит в управляващата Консервативна партия, както и част от лейбъристката опозиция, дадоха сигнал, че може да подкрепят новото предложение. Северноирландската Демократична юнионистка партия също е доволна от плана. "На мен това ми изглежда доста солидно мнозинство", каза Гоув. 

ЕС обаче не е положително настроен към британските идеи. Работната група по Брекзит в ЕП смята, че предложението не е база за споразумение. Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който разговаря в сряда с Джонсън, планът съдържа проблемни моменти, върху които Великобритания трябва да поработи.

ЗА КАРЕ - ПЛАНОВЕ

Британското правителство планира да разпусне парламента на 8 октомври заради планираната за 14 октомври реч на кралица Елизабет Втора, която поставя началото на нова сесия и оповестява законодателната програма на кабинета, предаде Би Би Си. Предното разпускане на парламента беше обявена за незаконно от Върховния съд на страната. От "Даунинг стрийт" 10 обявиха, че разпускането на парламента, което трябва да бъде одобрено от Елизабет Втора, ще бъде за възможно най-кратък срок, за да се даде възможност за логистична подготовка за речта на кралицата.

Още

Повече учители от очакваното ще се пенсионират тази година

31.07.2022

6117
Украйна ще изнася повече ток за ЕС, за да компенсира газа

28.07.2022

517
На сърбите им се отщя да влязат в ЕС

28.07.2022

18059