Quantcast
ЕС удължи санкциите срещу Русия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

ЕС удължи санкциите срещу Русия

652
 Pixabay

ЕС удължи за пореден път икономическите секторни санкции срещу Русия с още 6 месеца, става ясно от разпространено днес съобщение от Съвета на ЕС, предаде БГНЕС.

Решението на Съвета на ЕС е прието на базата на оценките от прилагането на Минските споразумения по време на заседание на Съвета на министрите на 24-25 юни. Съветът припомня, че санкциите са въведени през 2014 г. в отговор на действия, дестабилизиращи ситуацията в Източна Украйна.

Според предварителна информация от дипломатически източник, министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС са възнамерявали да приемат решението за удължаване срока на санкциите без обсъждане.

Във връзка със събитията в Украйна и анексирането на Крим, през 2014 г. ЕС въведе за първи път санкции срещу Русия, припомня БГНЕС. Ограничителните мерки бяха разширявани и удължавани няколко пъти. Прекратени бяха преговорите за безвизов режим и за ново базово споразумение за сътрудничество. Въведена бе забрана за влизане на териториите на държавите от Евросъюза за определени длъжностни лица от Русия и бяха замразени активите им. Въведени бяха и рестрикции от търговски, финансов и военен характер, а в отговор на това Русия въведе забрана за внос от ЕС на редица хранителни стоки.

Ключови думи:

ЕС, Русия, Украйна

Още

Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

817
След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

399
Зеленски: Атентатът срещу Шефир е цена за реформите в страната

23.09.2021

Обновена

3670