Quantcast
Европарламентът иска санкции за руската военна компания „Вагнер“ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Европарламентът иска санкции за руската военна компания „Вагнер“

1 426
 ЕПА/БГНЕС
В резолюция, приета с 585:40 с 43 въздържали се, депутатите от ЕС осъдиха с "най-строги думи ужасните престъпления, извършени от групата Вагнер", се казва в изявление на ЕП.

Европарламентът призова държавите от Европейския съюз да приемат санкции за замразяване на активи и забрана за пътуване на руската частна военна компания ''Вагнер'', съобщи Анадолската агенция, предава БГНЕС. В резолюция, приета с 585:40 с 43 въздържали се, депутатите от ЕС осъдиха с "най-строги думи ужасните престъпления, извършени от групата Вагнер", се казва в изявление на ЕП.

Дейностите на ''Вагнер'' съответстват на разширяването на зоната на влияние на Русия, поради което е много вероятно руската държава да отговаря за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на паравоенната групировка, се казва в резолюцията. Законодателите приветстваха неотдавнашното изявление на шефа на външната политика на ЕС Жозеп Борел за постигане на политически консенсус относно налагането на санкции срещу компанията ''Вагнер'' и нейните филиали, но призоваха блока да разшири санкциите и да включи забрана за пътуване и замразяване на активите на оперативните работещите в компанията. Те също така насърчиха всички държави, особено Централноафриканската република, да не използват услугите на компанията. ЕП също така поиска Европейската комисия да не отпуска средства за страни, които наемат руски наемници.

След споразумението на външните министри на ЕС, постигнато миналата седмица, служители на ЕС започнаха да подготвят технически подробности за санкциите срещу ''Вагнер'', които се присъединяват към по-широк режим на санкции в отговор на кризата в западноафриканската държава Мали.

Министерството на отбраната на Съединените щати смята частната военна компания за прокси сила на руската държава.

Компанията ''Вагнер'' е разположена в Крим и Източна Украйна от 2014 г. Тя също се е намесила в Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република и Венецуела, посочва Европарламентът. През 2020 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи 2000 наемници на ''Вагнер'', които се бият в Либия в подкрепа на генерал Халифа Хафтар , военачалник, който се бори срещу законното правителство на Либия и подкопава усилията за мир и единство, припомня в. ''Сабах''.

Ключови думи:

вагнер, Русия, ЕС, санкции

Още

Грушко: България е върху костите на руски войници и не е заплашена

17.01.2022

2887
НАТО няма да изтегли войските си от България в угода на Русия

17.01.2022

5021
САЩ: Имаме 18 сценария с причиняване на болка, ако Русия нахлуе

16.01.2022

7300