Quantcast
Франция избира между Макрон и Льо Пен | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Франция избира между Макрон и Льо Пен

Социологическите прогнози отреждат победа на настоящия президент
Обновена
2 265
 ЕПА/БГНЕС
Еманюел Макрон

Днес Франция гласува на втори тур за президент. Както и преди пет години, отново един срещу друг застават действащият президент Еманюел Макрон и крайнодесният кандидат Марин Льо Пен. Последните прогнозни резултати дават преднина от поне 10% за Макрон, но Льо Пен никога не е била толкова близо до властта.

Ключов е въпросът каква ще бъде избирателната активност и колко хора ще гласуват протестно с пускане на празна бюлетина, както се заканиха много избиратели на крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Първите прогнозни резултати ще бъдат обявени в 20:00 ч. местно време с края на изборния ден. 61% от избирателите са заявили, че със сигурност ще гласуват днес.

Към обяд избирателната активност беше 26,4% - с близо 2 процентни пункта по-ниска в сравнение с втория тур на изборите през 2017 г. (28,23%), но по-висока от активността по същото време на първия тур (25,5%), съобщава "Монд". По-ниската избирателна активност в сравнение с изборите преди 5 г. се запази и по-късно през деня. Към 17 ч. е отчетено, че 63,23% от гласоподавателите са отишли до урните, като по същото време през 2017 г. процентът е бил 65,3.

Самият Макрон твърди, че мачът не е решен предварително и всичко много зависи от избирателната активност. Защото, смята той, когато при избора на Тръмп в Съединените щати или за референдума за Брекзит във Великобритания, много хора разбраха, че нищо не е било предрешено, вече беше късно.

Целта на Марин Льо Пен на втория тур е: „Всички против Макрон!” Целта на Еманюел Макрон: „Всички против крайната десница начело на Франция!”. Франция не може да си позволи да оспорва върховенството на европейското право или свободното движение в Общността, категоричен е лагерът около действащия президент. „Изборът на 24 април е референдум "За" или "Против" Европа. Ние искаме Европа! Изборът на 24 април ще е референдум за една лаическа, единна, неразделна република. Ние сме "За"“, заяви Еманюел Макрон.

Марин Льо Пен разчита на мощното социално недоволство през изминалите 5 години. „Изборът е много прост: Макрон или Франция. След като той иска да превърне тези избори в референдум, то това е въпросът: Макрон или Франция?“, каза претендентът.

Според социолозите много французи предпочитат Льо Пен по темите за покупателна способност, пенсии, миграция, вътрешна сигурност.

НАПАДЕНИЕ

Свещеник и монахиня са били ранени при нападение с нож тази сутрин в Ница, съобщи френското издание "Фигаро", предаде bTV. Инцидентът е станал в църквата "Сен Пиер д'Арсен" в южната част на града. Около 10 ч. влиза човек, който веднага се насочва към свещеника. Той го е намушкал около 20 пъти в областта на гърдите. Монахинята е била леко ранена по ръката, след като прави опит да отнеме ножа. Животът на пострадалите не е в опасност. Нападателят е арестуван. Той е заявил пред полицията, че в изборния ден е искал да убие Макрон.

Още

Дори Франция се връща към на тецовете на въглища

27.06.2022

124
Българското "да" на френското предложение ще взриви Скопие

21.06.2022

ПЕТЬО ЦЕКОВ

15345
Макрон седна на полиграфа заради Френското предложение