Quantcast
Франция изисква цифров данък от онлайн технологичните гиганти | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Франция изисква цифров данък от онлайн технологичните гиганти

САЩ заплашиха да отвърнат с мито от 25% върху френски чанти и грим на стойност 1,3 милиарда долара, както и 100% за  шампанско и сирена
519
 Pixabay

Франция ще иска големите онлайн технологични компании да плащат "цифров данък" върху приходите си за 2020 г., заяви финансовото министерство на страната. Вашингтон побърза да разкритикува решението и обяви, че в такъв случай може да наложи нови мита върху френския внос, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.  

"Компаниите, подлежащи на облагане с този данък, са уведомени за решението", заяви служител на министерството. На новия данък подлежат американските фирми Google, Amazon, Facebook и Apple. 

Налагането на данъка, който според Вашингтон е пример за нелоялна търговска практика, тъй като до голяма степен засяга само американските компании, заплашва да възобнови трансатлантическото търговско напрежение и да предизвика нови мита за Европа седмици преди встъпването в длъжност на Джо Байдън. САЩ заплашиха да отвърнат с мито от 25% върху френски чанти и грим на стойност 1,3 милиарда долара, както и 100% за  шампанско и сирена.
 Според Париж технологичните компании плащат твърде малко данъци върху печалбите, които реализират не само във Франция, но и в много други европейски страни, отчасти защото ги записват в юрисдикции с ниски данъци като Ирландия.

Франция и САЩ се договориха през януари да опеделят многостранна данъчна рамка, контролирана от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Докато това стане, Франция се съгласи временно да спре събирането на цифров данък. САЩ обаче прекратиха преговорите си със страните от ОИСР през юни. Не се очаква решение  поне до средата на следващата година.

''Всички разчитаха на ОИСР и казваха, че се нуждаем от споразумение'', каза Кати Шулц, вицепрезидент по данъчната политика в Националния съвет за външна търговия във Вашингтон. "Ако не постигнем споразумение, проблемът ще се разрасне и ще стигнем до търговската война."

Франция заяви, че иска предложение от ЕС за данъчно облагане на цифрови услуги в цяла Европа в началото на 2021 г., ако преговорите с ОИСР не се подновят. Предпочитаният от Париж  вариант обаче остава международно решение чрез организацията

Ключови думи:

Франция, САЩ, мита
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ: Не е достатъчно да решите проблема с главния прокурор

28.01.2021

202 2
Пандемията погуби 255 млн. работни места

27.01.2021

Обновена

1356 13
Антъни Блинкен стана новият държавен секретар на САЩ

26.01.2021

1651 3

Коментари

AliBabah

Американките, купуващи Вюитон и Лореал няма да се уплашат от вдигане на цените им; това не са марки за следящи харчовете си.

 

защото ги записват в юрисдикции с ниски данъци като Ирландия.

Ама Той обяви на целий свят, че у нас са най-ниските данъци, а пък никой не иска да се регистрира тук. Що така?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Не са само контактите и диаспората. В Ирландия със сигурност ги няма тукашната законова несигурност и корупция. Хората са създали почва, а бизнесът сам сади златните семена на нея. У нас превръщаме чернозема зорлем в пустиня. Това от некадърност и лакомия.

Luckbox

Като човек, който прави доста бизнес с технологични компании, базирани в Ирландия, ето защо избират тази страна:

 

- ниски данъци спрямо големите страни в ЕС, и съответно достъп до големите пазари в ЕС. 

- удобна часова зона

- англоговорящо население

- изключително сигурно и приятно място за живеене - Дъблин, където са повечето такива фирми,  е прекрасен град. 

- общество, отворено към чужденци - атмосферата в Ирландия е много приятелска към чужденците. Много важно условие за привличането на талантливи хора. 

- много добра социална система - в пъти по-добра от английската примерно. 
- морал и прагматичност в управлението на страната. 

 

 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш