Quantcast
Франция реши да криминализира училищния тормоз | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Франция реши да криминализира училищния тормоз

За най-тежките случаи се предвижда затвор до десет години и глоба от 150 хил. евро.
478
 Pixabay

Френският парламент гласува да обяви тормоза в училище за престъпление, наказуемо със затвор и глоба. Според депутатите обществото се нуждае от предупредителен сигнал относно сериозността на проблема с насилието в училище. Предложеният закон беше подкрепен от министъра на образованиетоЖан-Мишел Бланкер, предава в. ''Гаридън''.

Счита се, че едно на всеки 10 френски деца е тормозено от връстниците си, а социалните мрежи само допринасят за публичните подигравки и унижения. Проектомярката беше одобрена от долната камара в сряда и сега ще бъде гласувана в горната камара. Очаква се законът да бъде приет през февруари. Престъплението ''училищен тормоз'' обхваща не само ученици и студенти, но и пресонала, който работи в учебните заведения. Присъдата ще бъде три години затвор и глоба до 45 000 евро. Ако жертва на тормоз посегне на живота си или се опита да направи такова нещо, максималната санкция може да се увеличи до 10 години и 150 000 евро глоба. Законодателството също така увеличава ресурсите за превенция и образование.

Повечето от депутатите подкрепиха законопроекта, а левицата го разкритикува като твърде репресивен. ''Ние не подкрепяме криминализирането на малолетните и засилването на репресиите'', каза депутатът Мишел Виктори. Други нарекоха законопроекта ''илюзорна и демагогична свръхреакция''

Съпругата на френския президент Еманюел Макрон, Брижит, която е бивша учителка, е превърнала борбата с тормоза в училище във фокус на благотворителната си дейност в Елисейския дворец.

Ключови думи:

училищен тормоз, Франция

Още

Австралия придружи шампиона в елиминациите на Мондиал `22

30.11.2022

1589
Руски милиардер загина при катастрофа на хеликоптер във Франция

28.11.2022

Обновена

9318
Мбапе класира Франция за 1/8-финалите на Мондиал 2022

26.11.2022

815