Quantcast
Германия ще плати 1 млрд. евро заради геноцида в Намибия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия ще плати 1 млрд. евро заради геноцида в Намибия

1 604
 БГНЕС
Зверствата, извършени в Намибия по време на германската окупация, са описани от историците като ''забравения геноцид“ от началото на XX век.

Германия официално призна, че е извършила геноцид по време на колониалната окупация в Намибия между 1904 г. и 1908 г., и се съгласи да изплаща финансова подкрепа на страната, предаде Би Би Си.

"В светлината на историческата и морална отговорност на Германия ще поискаме прошка от Намибия и потомците на жертвите", каза германският външен министър Хайко Маас. Той добави, че Германия "в знак на признание за огромните страдания, нанесени на жертвите", ще подкрепи развитието на Намибия чрез програма на стойност над 1,1 милиарда евро. Според сключеното споразумение финансирането ще се изплаща в продължение на 30 години чрез разходи за инфраструктура, здравеопазване и програми за обучение в полза на засегнатите общности.

Изявлението идва след пет години преговори с Намибия, която е била под германска окупация от 1884 г. до 1915 г. и била известна като Германска Югозападна Африка. Зверствата, извършени там, са описани от историците като ''забравения геноцид“ от началото на XX век. Според ООН геноцид представлява редица действия, включително убийства, извършени с намерение да се унищожи, изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група.

Убийствата започват през 1904 г. след бунта на етносите хереро и нама заради, след като Германия си присвоява техните земя и добитък. Шефът на военната администрация в Намибия Лотар фон Трота, издава заповед за унищожаване на местните и хереро и нама са принудени да избягат в пустинята.

Всеки, който се е опитал да си върне земята, е бил или убит, или вкаран в концентрационен лагер. Засега няма съгласувана цифра за броя на убитите, но вероятно възлиза на десетки хиляди души.

Външният министър Маас заяви, че преговорите са имали за цел да намерят "общ път към истинско помирение в памет на жертвите" с членовете на общностите хереро и нама.

Ключови думи:

Германия, Намибия, геноцид

Още

В Германия спорят кой е поддържал "корумпирания" ни премиер

11.09.2021

www.dw.de

62070
Прокурори нахлуха във финансовото министерство на Германия

09.09.2021

1974
Ангела Меркел с последна реч преди изборите

07.09.2021

525