Quantcast
"Хуавей" съди САЩ за забрана на продуктите й | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

"Хуавей" съди САЩ за забрана на продуктите й

645
 ЕПА/БГНЕС
Китайската технологична компания "Хуавей" се опитва да минимализира щетите от наложената от САЩ забрана на продуктите и услугите й.

Китайският производител на телекомуникационно оборудване "Хуавей" даде на съд САЩ заради закон, който забранява на федералните агенции и на техните контрагенти да използват апаратура и услуги на компанията, предадоха информационните агенции, като цитираха съобщение на фирмата. Съдебният иск е депозиран във федерален съд в Плано, щата Тексас.

Според "Хуавей" подписаният от американския президент Доналд Тръмп през август м.г. Закон за националната отбрана е наказателна мярка, насочена към точно определен обект, без да има основание за това. "Наложената от САЩ забрана е не само незаконна, но и ограничава "Хуавей" да участва в лоялна конкуренция, което в крайна сметка вреди и на американските потребители", обявиха от ръководството на китайската компания, която държи около 40% от световния пазар на мрежови технологични устройства. 

В съдебния иск китайците подчертават, че предлаганите от нея "продукти и услуги са подложени на модерни процедури по сигурността и не са били документирани никакви преднамерени нередности в сигурността в никоя от над 170 страни, в които се използват продукти и услуги на "Хуавей". С делото компанията се опитва да възпре усилията на САЩ да убеди съюзниците да изключат "Хуавей" от участие в търгове за изграждане на телекомуникационни системи от пето поколение.

ЗА КАРЕ - ПРОБИВ

"Хуавей" обвини американската администрация, че е проникнала в сървърите на компанията, но не представи доказателства в подкрепа на твърденията си. "Правителството на САЩ отдавна определя Huawei като заплаха. То проникна в сървърите ни и открадна имейли и кодове", разкриха от управата на китайската компания на пресконференция.

 

 

Ключови думи:

Хуавей, САЩ

Още

Пеевски заведе дело в САЩ заради санкциите по „Магнитски“

12.08.2022

1671
Руски разузнавателен самолет е засечен два пъти край Аляска

11.08.2022

2457
Скандалите около новите F-16 тепърва предстоят