Quantcast
Иран започна повече да обогатява уран и разтревожи ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Иран започна повече да обогатява уран и разтревожи ЕС

Това е опит за ядрен шантаж, коментираха от САЩ, а Русия каза, че виновни са именно Щатите
972
 ЕПА/БГНЕС
Ядреният комплекс Фордо в Иран

Иран е успял да обогати уран до 20% в инсталациите на ядрения си обект Фордо. Това съобщи официалният представител на организацията за атомна енергия на страната Бехруз Кемалванди.

По този начин ислямската република изпълни заканата си да наруши ядреното споразумение от 2015 г., според което тя има право да обогатява уран до ниво 3.67%. Още на 31 декември Техеран уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за намерението си. А след това парламентът на страната ратифицира и закона "Стратегическа мярка за отмяна на санкции", който предполага производство на уран с ниво на обогатяване 20% и повече.

"Около 19 ч. в понеделник ние достигнахме 20-процентовото обогатяване", заяви Кемалванди пред телевизия IRINN. 

В ратифицирания закон "Стратегическа мярка за отмяна на санкции" е записано, че правителството на Иран трябва да се откаже от протокола на МААЕ за разширяване на проверките на дейността, при условие, че два месеца след встъпването му в сила страните по ядреното споразумение не изпълнят задълженията си. Иранският парламент по този начин опитва да постигне нормализиране на банковите операции и подобряване на възможностите за експорт на нефт в Европа, на който пречат наложените от САЩ санкции.

Европейският съюз веднага изрази безпокойство от действията на Техеран.

"С дълбока загриженост ЕС констатира мерките, предприети от Иран по обогатяване на уран на ниво 20%. Тази стъпка означава отказ от изпълнението на задълженията на Иран в рамките на ядреното споразумение, което ще има сериозни последствия за неразпространението (на обогатен уран)", се казва в изявление на Еврокомисията.

"Това е явен опит да се засили кампанията по ядрен шантаж. Тези опити, както и преди, ще търпят провал. САЩ и международната общност продължават да разчитат на това, че инспекторите на МААЕ ще продължат да докладват фактите на място", заяви представител на Държавния департамент на САЩ.

Според него, за началото на процеса по обогатяване на уран Техеран се възползва от разработките на предишната ядрена програма, а също така е задействал "много ключови сътрудници, които ръководеха тази програма".

"САЩ и другите членове на международната общност ще оценяват действията на Иран в светлината на неговия провокативен опит", каза още той.

Русия също коментира ситуацията. В изявление на сайта на външното министерство, говорителката на ведомството Мария Захарова казва, че Иран не се придържа към сделката, но първопричината за това са САЩ.

"За последните години у международната общност се настани разбирането, че първопричината за подобни отклонения са системните груби нарушения на междунардоните задължения от страна на САЩ, които, въпреки чл.25 от Устава на ООН, не съблюдават резолюция СБ ООН 2231 и съзнателно създават препятствия за нейното изпълнение от други държави", се казва още в изявлението на Захарова.

Според нея проектът от ядрената сделка по препрофилирането на базата Фордо за производство на стабилни изотопи отдавна се намира под санкционния прицел на Вишенгтон, което е абсолютно неприемливо.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руските власти задържаха сподвижници на Навални

21.01.2021

Обновена

5635 255
Китай наложи санкции на 28 американци, включително Майк Помпео

20.01.2021

3208 21
Тръмп напусна Белия дом

20.01.2021

Обновена

4389 63

Коментари

paragraph39

/:/ 

Русия също коментира ситуацията. В изявление на сайта на външното министерство, говорителката на ведомството Мария Захарова казва, че Иран не се придържа към сделката, но първопричината за това са САЩ.

"За последните години у международната общност се настани разбирането, че първопричината за подобни отклонения са системните груби нарушения на междунардоните задължения от страна на САЩ, които, въпреки чл.25 от Устава на ООН, не съблюдават резолюция СБ ООН 2231 и съзнателно създават препятствия за нейното изпълнение от други държави", се казва още в изявлението на Захарова...

...........................................................................................................................

NO COMMENT...

Bifidus Essensis

Иран продължава заниманията с пиратство на държавно ниво.

Корейският химикаловоз HANKUK CHEMI е задържан в пролива.

Сеул привика иранския посланник, а антитерористична групировка е отплавала за района.

Причината за това изостряне е елементарно изнудване. Иде реч за едни 7 млрд кеш блокирани в Корея.

Тук му е мястото форумните красножопи сили да аплодират действията на правилните главорези.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

начи усраел могат а други не? 

редник

E, та Израел е дъщерна компания на Щатите или обратно - не помня...

марк

 

 

 

                               Начи ний можем да не спазваме нашата част от договора но за Иран е абсолютно задължително да спазва неговата . И това честната , хуманна , принципна и демократична Европа...

mi6osp.

Ким Чен Ир показа единствения начин да научиш САЩ да те уважават. 

Сега Иран върви към създаване на ядрено оръжие, а ракетите-носители вече е изъргувал от С. Корея.

Такова решение на проблемите със САЩ е твърде заразително. 

Guro Gurov

Бе интересно, на Индия и Пакистан що не им налагат санкции?

inventus

Най вероятно ще се опитат да изтъргуват добитите количества. Това е най логичното да направят защото при толкова много и обширни санкции и при толкова много замразени сметки иранците нямат пари за хляб и лекарства. Европейските им "приятели" в същото време мълчат като ...да не кажа какво...и не смеят да им продадат един кашон с лекарства. А мераклии да купят такава стока винаги се намират. Дано ходжите са достатъчно мъдри да не продават на откровенни разбойници...Само на това да се молим!

Slava
снимка на Slava

Иранските бабаити си играят с огъня.👎

paragraph39

Slava

/:/...Иранските бабаити си играят с огъня...

........................................................................................................................

Огънят, който са запалили САЩ- с едностранното си излизане от Споразумението с Иран, което споразумение Иран стриктно е спазвал!!!

марк

 

 

 

                                     Най вероятно ще се опитат да изтъргуват добитите количества. Това е най логичното да направят защото при толкова много и обширни санкции и при толкова много замразени сметки иранците нямат пари за хляб и лекарства.

 

                                             То това да не е халва ? Притиснати отвсякъде  може да решат да играят ва банк т.е. ако ще се мре поне с музика да е . Сигурно няма да се оставят като Ирак където около половин милион деца измряха в резултат на хуманните американски и европейски санкции.

Мариана Кълвачева

Боже, доживях и това, Параграфа да отговаря на Славчето.

Язък за думите, хвърлени на вятъра.

Все едно да убеждаваш радиоапарат Рапсодия.

АлСал

Иран използва едностранното излизане от сделката на щатите и излязоха от сделката и те. Както каза един коментатор, с този ход Иран изравнява полето на преговори - или премахвате санкциите и сядаме да говорим пак, или продължаваме да си обогатяваме.

Разбира се, такава смелост за някои обитатели на нашите ширини е непонятна.

Влез или се регистрирай за да коментираш