Quantcast
Иран започна повече да обогатява уран и разтревожи ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Иран започна повече да обогатява уран и разтревожи ЕС

Това е опит за ядрен шантаж, коментираха от САЩ, а Русия каза, че виновни са именно Щатите
976
 ЕПА/БГНЕС
Ядреният комплекс Фордо в Иран

Иран е успял да обогати уран до 20% в инсталациите на ядрения си обект Фордо. Това съобщи официалният представител на организацията за атомна енергия на страната Бехруз Кемалванди.

По този начин ислямската република изпълни заканата си да наруши ядреното споразумение от 2015 г., според което тя има право да обогатява уран до ниво 3.67%. Още на 31 декември Техеран уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за намерението си. А след това парламентът на страната ратифицира и закона "Стратегическа мярка за отмяна на санкции", който предполага производство на уран с ниво на обогатяване 20% и повече.

"Около 19 ч. в понеделник ние достигнахме 20-процентовото обогатяване", заяви Кемалванди пред телевизия IRINN. 

В ратифицирания закон "Стратегическа мярка за отмяна на санкции" е записано, че правителството на Иран трябва да се откаже от протокола на МААЕ за разширяване на проверките на дейността, при условие, че два месеца след встъпването му в сила страните по ядреното споразумение не изпълнят задълженията си. Иранският парламент по този начин опитва да постигне нормализиране на банковите операции и подобряване на възможностите за експорт на нефт в Европа, на който пречат наложените от САЩ санкции.

Европейският съюз веднага изрази безпокойство от действията на Техеран.

"С дълбока загриженост ЕС констатира мерките, предприети от Иран по обогатяване на уран на ниво 20%. Тази стъпка означава отказ от изпълнението на задълженията на Иран в рамките на ядреното споразумение, което ще има сериозни последствия за неразпространението (на обогатен уран)", се казва в изявление на Еврокомисията.

"Това е явен опит да се засили кампанията по ядрен шантаж. Тези опити, както и преди, ще търпят провал. САЩ и международната общност продължават да разчитат на това, че инспекторите на МААЕ ще продължат да докладват фактите на място", заяви представител на Държавния департамент на САЩ.

Според него, за началото на процеса по обогатяване на уран Техеран се възползва от разработките на предишната ядрена програма, а също така е задействал "много ключови сътрудници, които ръководеха тази програма".

"САЩ и другите членове на международната общност ще оценяват действията на Иран в светлината на неговия провокативен опит", каза още той.

Русия също коментира ситуацията. В изявление на сайта на външното министерство, говорителката на ведомството Мария Захарова казва, че Иран не се придържа към сделката, но първопричината за това са САЩ.

"За последните години у международната общност се настани разбирането, че първопричината за подобни отклонения са системните груби нарушения на междунардоните задължения от страна на САЩ, които, въпреки чл.25 от Устава на ООН, не съблюдават резолюция СБ ООН 2231 и съзнателно създават препятствия за нейното изпълнение от други държави", се казва още в изявлението на Захарова.

Според нея проектът от ядрената сделка по препрофилирането на базата Фордо за производство на стабилни изотопи отдавна се намира под санкционния прицел на Вишенгтон, което е абсолютно неприемливо.

 

Още

Грушко: България е върху костите на руски войници и не е заплашена

17.01.2022

7676
НАТО няма да изтегли войските си от България в угода на Русия

17.01.2022

5283
САЩ: Имаме 18 сценария с причиняване на болка, ако Русия нахлуе

16.01.2022

7388