Quantcast
Испания бе дадена за пример заради помилване на каталунски сепаратисти | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Испания бе дадена за пример заради помилване на каталунски сепаратисти

 БГНЕС
Докато Педро Санчес говореше от зала в операта в Барселона, отпред бе организиран протест с искане за още помилвания.

Испанският премиер Педро Санчес потвърди плановете за помилване на каталунски сепаратисти. 
Деветима сепаратистки лидери бяха затворени заради безредици по време на неуспешния опит за извоюване на независимост на Каталуния през 2017 г. Други трима бяха признати за виновни за неподчинение, но не бяха осъдени на затовор.

Десетки хиляди испанци протестираха заради освобождаването на сепаратистите по-рано този месец, но правителството заяви, че този ход ще помогне за успокояване на напрежението около Каталуния. Стремежът на полуавтономната област за независимост преди почти четири години потопи Испания в най-голямата политическа криза от 40 години насам. 

Докато Педро Санчес говореше от зала в операта в Барселона, отпред бе организиран протест с искане за още помилвания. Анкети показват, че около 60% от испанците са против освобождаването на политиците, осъдени за ролята им в  референдума за независимост на Каталуния. Върховният съд на страната също заяви, че се противопоставя на решението, въпреки че позицията му няма тежест. 

На дебат в Съвета на Европа в Страсбург в понеделник на тема дали политиците трябва да бъдат съдени за изявления, направени по време на техните мандати, Испания бе дадена като пример за отлично работеща демокрация заради освобождаването на сепаратистите.

С този ход Педро Санчес има за цел да облекчи напрежението в североизточния регион и да започне преговори между централното правителство и каталунските власти.

Още

Сърбия сензационно стигна до Мондиал 2022

15.11.2021

3550
Италиански съд спря екстрадицията на Карлес Пучдемон в Испания

04.10.2021

448
Неповторимият чар на Испания завладява всеки турист