Quantcast
Израел нанесе нови удари в Газа | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Израел нанесе нови удари в Газа

Нападението е в отговор на запалителни балони, изстреляни от палестинска територия
603
 БГНЕС
Полиция по време на демонстрация на израелски националисти в Източен Йерусалим.

Израел нанесе нови въздушни удари по ивицата Газа за първи път след примирието, което сложи край на 11-дневния конфликт миналия месец. Нападението е в отговор на запалителни балони, изстреляни от палестинска територия. Това е първо изпитание за новото правителство на Израел, оглавено от Нафтали Бенет, което се закле едва преди три дни.

Израелските военни заявиха, че техни самолети са атакували въоръжените сили на Хамас в град Газа и южния град Хан Юнис в ранните часове в сряда и са били ''готови за всички сценарии, включително възобновяване на боевете в лицето на продължаващите терористични актове, произтичащи от Газа'', предаде в. Гардиън.

Ударите са в отговор на изстрелването на запалителни балони, които според израелската пожарна команда, са причинили 20 пожара близо до границата с Газа. Балоните пък са резултат от демонстрация на израелски националисти в Източен Йерусалим, по време на която израелската полиция използва гумени куршуми срещу палестинците, протестиращи срещу марша.

Говорител на Хамас, потвърждаващ израелските атаки, заяви в Туитър, че палестинците ще продължат да ''защитават своите права и свещени места'' в Йерусалим.

 

Ключови думи:

Израел, Палестина, конфликт

Още

Ердоган отваря нова страница в отношенията между Турция и Израел

27.01.2022

1293
В Украйна са разочаровани от Германия и разчитат на САЩ и НАТО

26.01.2022

4086
Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция

17.01.2022

753