facebook
twitter

Чужбина

Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха историческо споразумение

В процеса на нормализация ще се включат още пет държави, обяви американският президент Доналд Тръмп
1 079
 ЕПА/БГНЕС

Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха исторически споразумения за нормализиране на дипломатическите си отношения. Церемонията се провежда в Белия дом в присъствието на американския президент Доналд Тръмп, който приветства "новата зора" за Близкия изток. Самият текст на споразуменията все още не е оповестен от администрацията, очаква се това да стане по-късно.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че новият, спонсориран от САЩ шанс за мир, има потенциала да сложи край на арабско-израелския конфликт завинаги. В обръщението си външният министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан благодари лично на Нетаняху за „избора за мир и за спирането на анексията на палестински територии“.

Това е първият път, когато арабски държави установяват отношения с Израел след Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г., припомня БГНЕС. Докато в САЩ течеше подписването, две ракети бяха изстреляни от контролираната от „Хамас“ Ивица Газа по Израел.

Преди подписването Тръмп се срещна с Нетаняху и обяви, че още пет държави ще се присъединят към споразумението за нормализация, но отказа да разкрие кои са те.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

4 израелки са арестувани във Варна с упойваща трева за 3 млн.лв

14.09.2020

2175 16
Заразените с COVID-19 в редица държави рязко се увеличават

08.09.2020

Обновена

2119 15
ЕК сключи първия договор за 400 млн. дози ваксини за COVID-19

27.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

1344

Коментари

TheCrusader
снимка на TheCrusader

👋

Браво !

Boris65

Браво!  Не случайно Путин го избра за президент! 

дрибъл

 

 

 

 

                                 Послствата в Ерусалим ли ще бъдат ?

Бонжуар

И Биби, и Дончо са пътници. Интересно колко ще издържи сделката. Съдейки по тази с Иран, не много. Чаршафите също могат да се разритат. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Бенямин Нетаняху обяви, че новият, спонсориран от САЩ шанс за мир, има потенциала да сложи край на арабско-израелския конфликт завинаги.

 

Арабско-израелският може би завинаги. Но израелско-палеснинският - заникога.

spanopolski

Дани, те палестинците да не са суданци или папуаси?

Bacho Кольо

По въпроса за арабо-израелския конфликт,  за пътищата за разрешаването му, за компромисите, които трябва да направят едните и другите, за Йерусалим като разделена, но все пак една столица на Израел и Палестина ,  четете Амоз Оз. И други умни хора са казвали важни и верни неща по въпроса, но  според мен, "История за любов и мрак"  дава най-пълни отговори на тези въпроси. 

Моите5стотинки

вече го кръстиха "Рибентроп-Молотов"....Иран да му мисли

Bifidus Essensis

Dani Kirilov

.....

Арабско-израелският може би завинаги. Но израелско-палеснинският - заникога. 

Сунитите се консолидират срещу Иран и вторият фронт само им пречи. Ако Хамас не се укротят, те се превръщат в част от проблема. Да напомним, че оригиналният Хамас е всъщност креатура на държавната агенция по вероизповеданията на Израел, и си изпълняваше ролята на стабилизиращ фактор до средата на 90-те, когато се разсърдиха на един Буш. Да се върне Хамас в орбита не е напълно невъзможно, още повече, че паричният поток от Катар минава през Израел.

А е знайно, че парЪта прави борбЪта.

 

adam mitnik
снимка на adam mitnik

Браво! Следват Оман и Саудитска Арабия.
Само палестинците за пореден път се изс**ха на метеното. Време им е да прозреят що е добро за тях самите, а не що е зло за Израел.

Влез или се регистрирай за да коментираш