Quantcast
Извънредно положение в Молдова заради недостиг на газ | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Извънредно положение в Молдова заради недостиг на газ

1 281
 БГНЕС
Газопровод в с. Загаранча, Молдова

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица събира комисията по извънредни ситуации, за да обяви въвеждане на извънредно положение заради недостига на газ, заяви тя по време на днешния брифинг пред медиите.

Премиерът обясни, че комисията ще поиска от парламента и правителството да обявят извънредно положение. „Наличните лостове не са достатъчни за преодоляване на кризисната ситуация в енергетиката“, каза Гаврилица. Тя обясни, че недостигът на газ, който страната изпитва през октомври, „достигна критични нива”.

„Вчера в Москва се проведе първият кръг от преговорите. Не е постигнато споразумение за газа с „Газпром”. Няма сигурност, че такова ще бъде постигнато. Междувременно пазарът на природен газ в Република Молдова регистрира дефицит от около 16 милиона кубически метра, а бяха задоволени само 67% от нуждите от газ през октомври. Налягането в газопреносната мрежа е на критично ниво”, обясни премиерът. Според нея, извънредното положение ще позволи да се заобиколят определени процедури, предвидени в закона, за да се ускори изкупуването на газ от алтернативни източници.

Заместник-председателят на молдовския парламент Михаил Попшой заяви, че решението за въвеждане на извънредно положение ще бъде взето днес. „Парламентът ще обсъди днес и ще вземе решение за предоставяне на необходимия лост на правителството за бърза реакция при настоящата ситуация. Днес правителството ще поиска от парламента да въведе извънредно положение. Парламентът, от своя страна, ще подкрепи този призив“, увери Попшой.

Ключови думи:

Молдова, газ, криза

Още

Държавата ще плати до 1/3 от сметките за газ за декември и януари

16.01.2022

2456
Международната енергийна агенция обвини Русия за газовата криза

12.01.2022

3856
Ще има кошмарно поскъпване на тока и парното след мораториума

04.01.2022

3369