Quantcast
Китай е заплашен от тежка зима заради енергийна криза | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Китай е заплашен от тежка зима заради енергийна криза

666
 Pixabay

Пекин нареди на железопътните компании и местните власти да ускорят жизненоважните доставки на въглища за комунални услуги, тъй като втората по големина икономика в света се бори с големи прекъсвания на електроенергията, които осакатяват промишленото производство в ключови региони, предава в. ''Гаридън''. Смята се, че около 20 провинции са в криза, след като фабриките бяха временно затворени или работят на половин работен ден. Собствениците на магазини трябва да осветяват със свещи, има и прекъсвания в мобилните мрежи в три североизточни провинции.

Китай е най-големият потребител на енергия от въглища в света. Енергийната криза се дължи на поредица от сложни припокриващи се фактори в икономика, която разчита на въглищата за 56% от мощността си. Опитвайки се да намали вредните емисии, за да стане въглеродно неутрална до 2060 г., китайската икономика изостава в подобряването на енергийната ефективност, въпреки че производството на въглища се забавя поради новите разпоредби. Възстановяването на търсенето на стоки от китайски фабрики, след като светът започна да разчита отново на местното производство, не позволява на производството на въглища да отговори на необходимостта от енергия за заводите.

Тъй като фючърсите на топлинни въглища в Китай достигнаха рекордно високи нива от 212, 92 долара за тон по-рано в сряда, повишаването на цените доведе до допълнителен натиск върху електроснабдителните дружества, които не могат да възстановят разходите за допълнително гориво.

Китайски политици уверят хората, че с наближаването на зимата ще има електричество за битови нужди и отопление. От миналата седмица обаче е въведен режим на тока в пиковите часове в много части на североизточен Китай. Страната обмисля и повишаване на цените на промишлената енергия, за да облекчи кризата в предлагането, съобщи ''Блумбърг''.

Още

Шанхай отменя строгия локдаун заради спад в икономиката

16.05.2022

440
Байдън допусна премахване на мита за китайски стоки

10.05.2022

4698
Ковид превърна Пекин в призрачен град

09.05.2022

2929