Quantcast
Китай продължава със суровите присъди за канадски граждани | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Китай продължава със суровите присъди за канадски граждани

3 128
 БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо осъди като ''абсолютно неприемлива и несправедлива'' присъдата срещу канадския предприемач Майкъл Спавър, които получи от китайски съд 11 години затвор по обвинение в шпионаж.

Трюдо заяви, че присъдата идва след повече от две и половина години произволно задържане, липса на прозрачност в правния процес, ''който не отговаря дори на минималните стандарти, изисквани от международните закон".

Бизнесменът Майкъл Спавър бе арестуван в Китай преди две години заедно с колегата си и бивш дипломат Майкъл Ковриг. Те бяха арестувани след залавянето на изпълнителния директор на Huawei и дъщеря на създателя на компанията Мън Ванчжоу. В момента тя е в Канада след заповед за екстрадация от страна на САЩ, които я обвиниха в нарушаване на наложените спрямо Иран американски санкции. Канада по-рано обвини Китай за провеждане на ''заложническа дипломация'', въпреки че Пекин отрича случаите да са свързани.

Вчера канадски гражданин загуби обжалване срещу смъртната си присъда в Китай за контрабанда на наркотици, предава Би Би Си. Съдът потвърди присъдата на Робърт Лойд Шеленберг, тъй като доказателствата срещу него са ''достатъчни''.

Първоначално Шеленберг бе осъден на 15 години затвор, но през 2019 г. апелативният съд каза, че това е твърде меко наказание, което доведе до повторно разглеждане на делото и смъртна присъда.

Шеленберг бе задържан през 2014 г. и обвинен в пренасяне на почти 227 кг метамфетамин от Китай до Австралия. Той отрича обвиненията и казва, че е дошъл в Китай като турист. През ноември 2018 г. той бе осъден на 15 години затвор. Но няколко дни по-късно Канада задържа Мън Ванчжоу. Китай тогава предупреди за неуточнени последици, освен ако Мън не бъде освободена.

По-късно Шеленберг обжалва присъдата, но вместо да я намали, съдиите постановиха, че предишната му присъда е била твърде лека и вместо това го осъди на смърт. По време на съдебното заседание съдиите заявиха, че нови доказателства показват, че той е сериозно замесен в международната контрабанда на наркотици.

 

Ключови думи:

Мън Ванчжоу, Китай, Канада, Huawei

Още

Санкциите свиха с 90% износа на микрочипове за Русия

29.06.2022

1074
Г-7: Санкциите ще паднат, когато Русия признае провала си в Украйна

28.06.2022

2170
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

2387