facebook
twitter

Чужбина

Китай смята, че американски войници са му донесли заразата

Конспиративната теория получи подкрепа от външното министерство в Пекин
27858
 https://cms.qz.com
Чжао Лицзян отскоро е говорител на външното министерство на Китай

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян подкрепи циркулиращата в китайската социална мрежа Уейбо теория, че американски войници са донесли коронавируса в Китай. Според тази версия 300 американски атлети са участвали през октомври 2019 г. в Седмите световни военни игри в Ухан, където месец по-късно избухна епидемията.

„Кога в САЩ се появи нулевият пациент? Колко души са инфектирани? Имена на болници? Възможно е епидемията в Ухан да е донесена от американската армия. Бъдете открити! Публикувайте данните! САЩ ни дължат обяснение!“, написа в профила си в Туитър китайският говорител.

Вчера друг китайски официален представител на външно министерство Чжао Гън Шуан разкритикува американските власти, че правят „аморални и безотговорни коментари“ за бавна реакция на Пекин срещу епидемията от коронавирус. Бихме искали някои сътрудници на администрацията на САЩ да се концентрират върху борбата с вируса и засилването на сътрудничеството, а не в прехвърлянето на вина върху Китай“, каза той.

Директорът на американските Центрове за контрол и превенция на болестите (CDC) Робърт Редфилд каза тази седмица по време на конгресно изслушване за националния отговор на епидемията, че някои болни в САЩ, за които се е твърдяло, че са умрели от грип, в действителност са станали жертва на коронавируса. Това даде повод за коментари в Китай, че САЩ са криели появата на заразата на американска земя.

Още

Починалите от коронавирус у нас вече са 21 души

06.04.2020

353 3
Всичко за пандемията на 6 април

06.04.2020

467 1
Напрежение зрее сред учителите за плащането на онлайн уроците
×