Quantcast
Лавров видя напредък в преговорите Русия-Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Войната

Лавров видя напредък в преговорите Русия-Украйна

САЩ все още не са готови да дадат гаранции за сигурност на нападнатата страна, подобно на чл.5 от договора за НАТО
Обновена
943
Кадър от срещата Русия-Украйна в Долмабахче в началото на седмицата.

Мирните преговори между Москва и Киев бяха възобновени днес. Украинският преговарящ Давид Арахамия заяви в четвъртък, че разговорите продължават чрез видеовръзка, като ще се фокусират върху мирната рамка, представена от Киев по време на срещата лице в лице в Истанбул тази седмица, която Москва определи като конструктивна.

Преговорите между Русия и Украйна трябва да продължат, като Москва ще подготви отговора си на предложенията на Киев и ще демонстрира известно движение напред. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с индийския външен министър Субраманиам Джайшанкар. "Подготвяме реакция, има напредък, на първо място, в признаването на невъзможността Украйна да бъде страна от блока, невъзможността Украйна да бъде част от Северноатлантическия алианс - статута на неядрена необвързана страна", посочи ръководителят на руското дипломатическо ведомство. Той подчерта, че Русия е видяла от украинска страна "много по-голямо разбиране за друга реалност". "Имам предвид ситуацията в Крим и Донбас", продължи Лавров. "Що се отнася до потенциалните по-нататъшни контакти, те вече се уточняват и ще бъдат обявени", каза той.
"Подкрепяме предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, всички европейски страни и Русия в съответствие с документите, приети в рамките на ОССЕ в продължение на много години, в които е провъзгласен принципът, че нито една страна няма да укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на други", заяви Лавров.

САЩ и техните съюзници няма да могат да предоставят на Украйна гаранциите за сигурност, които Киев търси. Това съобщи телевизия CNN в петък, позовавайки се на свои източници.

Според телевизията сега САЩ са на етап търсене на алтернативни гаранции за сигурност за Украйна, за да може тя да откаже да влезе в НАТО.

По-рано в Истанбул делегацията на Киев потвърди необходимостта от гарантиране на неядрен, извънблоков статут на Украйна и нейната сигурност извън рамките на Северноатлантическия алианс. Според Киев гаранции за сигурност, подобни по съдържание и форма на член 5 от договора за НАТО, могат да дадат постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, както и Германия, Израел, Италия, Канада, Полша и Турция.

В отговор САЩ заявиха, че са готови да помогнат на Украйна, за „да я поставят в най-добра позиция както на бойното поле, така и на масата за преговори“, но Вашингтон все още не е готов да говори конкретно за възможното предоставяне на гаранции. Според директорката по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд, Вашингтон вижда своя основен приоритет в „предоставяне на оръжията и...продължаване на санкции, създавайки разходи за Русия“

Също така днес в 10,00 ч. е бил отворен хуманитарен коридор, който да позволи на цивилните да напуснат опустошения град Мариупол, а конвой от 45 украински автобуса ще се опита да достави хуманитарни помощи и да изтегли цивилните, каза вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук. Ходът идва след "личната молба на френския президент и германския канцлер към руския президент Владимир Путин", заяви руското министерство на отбраната.

Многократните усилия за създаване на хуманитарни коридори за евакуация на хората от Мариупол досега винаги се проваляха. Украйна обвинява руските сили в обстрела на безопасните маршрути. Москва отрича тези твърдения.

 

Ключови думи:

Русия, Украйна, преговори

Още

България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

16835
Последните украински сили в Северодонецк се изтеглиха

24.06.2022

1168
Войната и санкциите застрашават британския фиш & чипс