Quantcast
Лондон: 47 години в Евросъюза стигат | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Лондон: 47 години в Евросъюза стигат

Речта на кралицата за приключване на Брекзит вече е готова
628
 ЕПА/БГНЕС
Борис Джонсън с право се чувства силния човек на Обединеното кралство.

Съкрушителната победа на консерваторите на общите избори слага край на споровете дали Великобритания ще напусне ЕС. Кралица Елизабет Втора ще представи в четвъртък законодателната програма на премиера Борис Джонсън, според която още преди Коледа правителството ще върне в парламента законопроекта за оттеглянето на страната от ЕС, съобщиха британските медии.

Съгласно правилата на конституционната монархия речта на кралицата в Камарата на лордовете се пише от правителството и нейното собствено мнение не променя текста. Тя просто изброява законопроектите, които премиерът възнамерява да прокара. "Борис Джонсън, който можеше да бъде един от най-кратко управлявалите премиери на Великобритания, сега е всемогъщ“, писа сп. „Икономист“. Както каза самият той в петък, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари без "никакви "не", "но" или "може би". Така 47 години след влизането си в съюза на 1 януари 1973 г. Лондон ще поеме по свой път. Борис Джонсън призова привържениците на оставането в ЕС да "позволят лечението да започне", обещавайки, че никога няма да пренебрегне техните "положителни чувства на топлина и симпатии към другите нации в Европа",  писа в. „Таймс“. Премиерът заяви, че е време за „приключване“ на тригодишната борба за Брекзит. С мнозинство от 80 депутати (в 650-местната Камара на общините), което е най-голямото за консервативен лидер след победата на Маргарет Тачър през 1987 г., той се похвали, че е разбил семейните традиции в бившите „непробиваеми“ лейбъристки райони.  Борис Джонсън заяви, че "неопровержимото" решение на британския народ е да се извърши Брекзит и да се сложи край на "жалките заплахи" (на лейбъристите) за втори референдум.

Високорисковата стратегия на Джонсън да се обърне към искащите Брекзит представители на работническата класа се оказа успешна. Някои от тях преминаха към торите, други към Брекзит партията, но ефектът беше един и същ - да лиши лейбъристите от мнозинството им в десетки места. Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин вчера пое отговорност за огромната загуба, която партията му претърпя на предсрочния вот. „Претърпяхме тежко поражение и аз съм отговорен за това“, разкая се той. Корбин вече обяви, че няма да води партията на следващите избори, но не даде конкретен срок за напускането си, което може да стане и в началото на следващата година. 

КАРЕ - И ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ СТИГА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана й за втори референдум за независимост. "Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение от „Даунинг стрийт“. "Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

Още

Пеканов: ЕК не дава пари без дата за затваряне на въглищните централи

17.09.2021

637
Борис Джонсън започна мащабни промени в кабинета

15.09.2021

935
Защо ЕС няма нужда от нова Меркел