Quantcast
Лукашенко събира мигранти от Африка и Азия, за да ги пласира в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Лукашенко събира мигранти от Африка и Азия, за да ги пласира в ЕС

Беларуският президент действа като трафикант на хора, за да отвърне на европейските санкции
2 347
 ЕПА/БГНЕС
"Тези не са туристи", казват литовските власти и се опитват до обуздаят мигрантския натиск откъм Беларус

"Превърнахме се в държавата с най-много мигранти на глава от населението в ЕС", каза в интервю пред брюкселското издание "Политико" външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. Той се оплака, че съседният Беларус е започнал да прилага наказателна политика за инжектиране на мигранти в ЕС през литовската граница като отговор на санкциите на ЕС и забраната за европейски полети над Беларус.

"Това започна преди два месеца, когато само неколцина пресякоха незаконно границата откъм Беларус. Миналата неделя бяха 270. През 2020 година имахме всичко на всичко 80 незаконни пресичания на границата. А само миналата неделя бяха 270. Тогава бе премината чертата на 4000 мигранти за тази година", каза министърът. По думите му Литва със своето население от 2,8 млн. души в момента е подложена на по-силен мигрантски натиск от другите държави в ЕС.

Ландбергис каза, че неговата страна, която никога не е имала нужда от мигрантски лагер за повече от стотина души, миналата седмица е отворила нов за 800 души и той вече е пълен. "Правителството се сблъсква с нарастващото недоволство на местното население. Те протестират много остро и в някои случаи трябваше да се намеси полицията", разкри той.

Голямото мнозинство мигранти, преминаващи от Беларус в Литва, са от Ирак, Сирия и африкански държави като Конго. Броят им се очаква да нарасне, защото правителството на беларуския президент Алексадър Лукашенко преговаря за либерализиране на визовия режим с Пакистан и увеличава полетите от Исламабад до Минск. Създава се възможен канал за трансфер на афганистанци.  "Но това не е всичко, продължава Ландсбергис. Знаем, че той (Лукашенко - б.р.) предлага на правителствата в Западна и Северна Африка да отворят нови пътища (към Европа - б.р.). Това, което виждаме, е може би само началото".

"Възможно е до края на лятото да имаме 10 000 мигранти. Всяка седмица в Минск пристигат 24 полета от Истанбул и осем от Багдад. Всеки може да докара по 170 пътници, което прави 6000 души на седмица. В понеделник бе съобщено за предстоящи полети от Ербил (Ирак)", каза министърът и коментира: "Това не е мигрантската криза от 2015 г. Това не са бежанци от войната в Сирия. Става дума за хибридно оръжие, политическо оръжие, използвано за въздействие и промяна на европейската политика... Знаем, че това не са туристи, идващи да разгледат Беларус".

Литва поиска извънредна среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в средата на август, за да се вземат спешни колективни мерки. Освен за нови санкции срещу режима на Лукашенко, той ще настоява и за разрешение да построи преграда на границата си с Беларус - "малка стена", за да има техническа възможност за контрол на мигрантския поток, обясни Ландсбергис.

Запитан от "Политико", говорител на Еврокомисията обясни: "Не става дума за изграждане на стена, а за мрежа, което е съвсем различна преграда". Но добави, че за нея не може да се използват европейски фондове.

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ГРАНИЦАТА

Беларуски граничари намериха край границата с Литва умиращ мигрант, който издъхна в ръцете им, докато се опитваха да му дадат първа помощ, съобщи ТАСС, като се позова на представителя на Държавния граничен комитет Антон Бичковски.

Според него "през последното денонощие окколо 40 чужденци са били насилствено прехвърлени в Беларус от съседната страна (Литва - б.р.). Тези граждани имат признаци на телесни увреждания в различна степен и се намират в потиснато морално-психическо състояние".

 

Още

Полицията залови след преследване трафикант и 15 мигранти

08.09.2021

1090
Дания призова мигрантите да работят

08.09.2021

3402
Херо Мустафа и Стефан Янев обсъдиха отбраната и корупцията

07.09.2021

Обновена

2243