Quantcast
Марксист стана новият премиер на Перу | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Марксист стана новият премиер на Перу

1 145
 Уикипедия
Гуидо Белидо

Малко след полагането на клетва като президент на Перу, Педро Кастильо назначи крайнолевия депутат и член на неговата марксистка партия Гуидо Белидо за премиер на страната, с което сложи край на очакванията за умерено правителство, предаде в. ''Гаридън''.

Назначаването на марксиста Белидо предизвика гняв и разочарование в страната. 42-годишният политик е разследван за това, че в интервю, дадено през април, е защитил членовете на бунтовническата групировка ''Сияещ път'', която е убила  десетки хиляди перуанци през 80 -те и 90 -те години в опит да завземе властта. Подобни коментари се считат за престъпление в Перу. Той също така честно изразява хомофобски възгледи в социалните медии, атакувайки местни политици.

Представителят на левицата Педро Кастильо положи клетва като пети президент на Перу за три години на 200-годишнината от независимостта на страната, обещавайки прекратяване на корупцията и нова конституция, предаде БГНЕС. Бившият учител спечели изборите  с 50,125% от гласовете.

Би Би Си припомня, че неговите политически опоненти се опитват да го представят като ляв екстремист, свързан с комунизма. Това са твърдения, които Кастильо отрича. Критиците са загрижени, че някои от плановете на новия президент могат да подкопаят една от най-стабилните държави в Латинска Америка.

Още

Бивш учител обеща да изкорени корупцията в Перу
Бивш учител стана президент на Перу

29.07.2021

494
Бразилия достигна 21-вия си финал на Копа Америка

06.07.2021

275