facebook
twitter

Чужбина

Медийната свобода по света удари 10-годишно дъно

53
Pixabay
В последните три години упадък бележи свободата на изразяване в ЕС заради държави като Полша, Унгария и Словакия, отчитат от Article 19.

Медийната свобода по света е достигнала най-ниското си ниво в последното десетилетие, е констатацията в доклад на правозащитната организация Article 19, цитиран от електронното издание "Политико". Най-тежка е ситуацията в Полша, Хърватия, Румъния, Русия и Унгария. Особен упадък в последните три години бележи свободата на изразяване в ЕС заради държави като Полша, Унгария и Словакия. В доклада се казва също, че 78 журналисти и 312 правозащитници са убити през 2017 г., а 326 журналисти са хвърлени в затвора. Цитирани са имената на журналистката от Русе Виктория Маринова, на Ян Куцяк от Словакия, на саудитския колумнист Джамал Хашоги и др. 

Междувременно прокурорът на турския град Истанбул издаде заповеди за арест на 2-ма приближени до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е смятан за поръчител на убийството на Хашоги, писа в. "Хюриет". Те са заподозрени в подготовка на убийството. Рияд твърди, че престолонаследникът не е знаел за престъплението. По време на изслушване в Сената на САЩ на директора на ЦРУ Джина Хаспъл сенатори изразиха увереност, че Мохамед бин Салман стои зад убийството. Републиканецът Линдзи Греъм дори си позволи да коментира, че принцът е луд и опасен.

Все още няма коментари

Още

Кремъл: Два наши самолета във Венецуела доведоха САЩ до истерия

12.12.2018

432 7
Двама души са убити при стрелба в Страсбург

11.12.2018

997 29
Списание Tайм избра Хашоги за "Личност на годината"

11.12.2018

358 9

Влез или се регистрирай за да коментираш