Quantcast
Moët Hennessy се предаде пред Путин | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Moët Hennessy се предаде пред Путин

Френската компания обяви, че ще се подчини на руското законодателство
6 762
 Moet Hennessy
„Пенливо вино“ от Франция.

Френската компания Moet Hennessy обяви, че ще етикетира своето шампанско, доставяно в Русия, като „пенливо вино“ съгласно новия закон, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на компанията.

Преди три дни Moet Hennessy спря доставките на шампанско за Русия „за неопределен срок“. Като причина беше посочен законът, подписан от Путин миналата седмица, според който занапред думата "шампанско" може да се използва само по отношение на напитки, произведени в Русия.

Мария Захарова, говорител на външното министерство на РФ, кометнира на страницата си във Фейсбук, че конфликтът е започнал именно заради отказа на компанията да доставя своите продукти. „Когато работите на руския пазар, е необходимо да спазвате руското законодателство. Точка. И ако една или друга негова разпоредба не ви устройва, това не е причина да се изпада в истерия и да се спират доставките“, написа тя.

Захарова припомни, че много хора в Русия са родени и израснали в Съветския съюз. „През съветската си младост всички пиехме съветско шампанско и смея да ви уверя: никой не се е и сещал за Франция тогава. Минаха години и сега, за всеобщо недоумение, французите решават да си търсят правата. — пише Захарова. — „По-голямата част от населението би се изразила по-грубо, но абсолютно правилно: по-добре жабарите да си знаят гьола

Сега Moet Hennessy се съгласи, че производителите от френския регион Шампан трябва да преименуват своите продукти на „Игристое“ (пенливо вино), след което вносът ще бъде възобновен. „Доставките ще стартират възможно най-скоро, веднага щом бъдат направени необходимите корекции“, обявиха от френската компания.

Европейската комисия (ЕК) обаче не е съгласна със закона за винопроизводството, одобрен в Русия, съобщи ТАСС и цитира неин представител: „Разбира се, ние сме наясно с този руски закон, който ще повлияе на износа на вино. Ще направим всичко възможно, за да изразим нашите разногласия и притеснения. И ще направим всичко, за да защитим правата си и да предприемем необходимите стъпки“, казал още той.

Още

Навални подкрепи комунистите, за да отслаби Путин

15.09.2021

2236
Златен телефон с лика на Путин е открит при ареста на Брендо в Киев

12.09.2021

6823
Папата цитира Меркел, но се оказа Путин

02.09.2021

6098