Quantcast
Обамакеър ще продължи да помага на милиони американци | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Обамакеър ще продължи да помага на милиони американци

300
 БГНЕС
Протест срещу отмяна на ''Обамакеър'' през ноември 2020 г.

Върховният съд на САЩ отхвърли подкрепеното от Тръмп оспорване от ръководените от републиканците щати на Закона за достъпни грижи, по-известен като ''Обамакеър'' - законът, който даде на милиони американци с ниски доходи достъп до медицинска застраховка, предаде БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Въпреки консервативните нагласи на съда, деветте съдии отсъдиха със седем на два гласа, че оспорващите не са имали правно основание да поискат отмяна на закона. Това е третият път от 2010 г. насам, в който Законът за достъпни грижи е подложен на изпитание.

Правното оспорване на ''Обамакеър'' от Тексас и 17 други управлявани от републиканците щати беше подкрепено от бившия президент Доналд Тръмп, който обеща да отмени акта, след като беше избран за президент през 2016 г.

По-рано този месец Белият дом заяви, че рекордните 31 милиона американци сега са обхванати от системата на здравеопазване по реда на ''Обамакеър''.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи съдебното оспорване на закона, както и усилията на републиканците за отмяна на политиките от епохата на Обама чрез съд, написа в Туитър, че ще продължи битката срещу здравния закон.

Още

САЩ започна изслушванията във връзка с щурма на Капитолия

28.07.2021

347
Адвокатът на Тръмп Руди Джулиани остана без лиценз

08.07.2021

685
Доналд Тръмп: Хитлер е направил и добри неща

07.07.2021

1980