Quantcast
Обилен снеговалеж постави живота в Истанбул на пауза | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Обилен снеговалеж постави живота в Истанбул на пауза

873
 БГНЕС
Студеното време не спря някои смелчаци да се потопят във водите на Босфора.

Най-обилните снеговалежи, наблюдавани от десетилетия насам, поставиха живота в Истанбул на пауза. Снегът засипа пътища, полети бяха отменени, а междуградският транспорт и хиляди превозни средства останаха блокирани по магистралите в страната, предаде в. ''Хюриет дейли нюз''. Очаква се студената вълна, идваща от Централна Европа, да продължи до петък.

Западната част на града се превърна в ''гробище на превозни средства'', тъй като хиляди оставиха колите си на магистралата, за да се приберат у дома. ''Евакуирахме около 5000 души, заседнали в трафика. Около 3000 души бяха настанени в къщи за гости късно вечерта на 24 януари'', съобщи в Туитър валията на Истанбул Али Йерликая.

Екипите на Червения полумесец  доставиха хиляди хранителни пакети на хора, приютили се в обществени институции, болници и бензиностанции в различни квартали на Истанбул. Някои дори прекараха нощта в джамии в западния район ''Арнавуткьой''. Местните власти забраниха на хората да напускат домовете си, а много държавни служители излязоха в отпуск, тъй като движението на частни превозни средства по пътищата беше забранено. Полетите на летището в Истанбул бяха преустановени от края на 24 януари до днес на обяд. Националният превозвач Turkish Airlines обаче обяви, че отменя всичките си полети до ранните часове на 26 януари.

Последният път, когато Истанбул претърпява толкова тежки щети заради снеговалежи, е през 1987 г., когато жителите на града остават блокирани по домовете си за повече от месец. 

Още

Ердоган е против членство на Финландия и Швеция в НАТО

13.05.2022

Обновена

3918
Турция отряза достъпа на руски самолети до Сирия

23.04.2022

8064
Десислава Радева се срещна със съпругата на Ердоган в Истанбул

16.04.2022

1237