Quantcast
Орбан укрепва властта си чрез пандемията | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Орбан укрепва властта си чрез пандемията

Унгария удължи извънредната епидемична обстановка до есента въпреки високия си темп на ваксинация
367
 ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан се явява на публични места не само с маска, но и с ръкавици, за да внушава колко опасно е още да се разхлабват мерките срещу пандемията.

Унгарският премиер бе заподозрян, че се възползва от пандемията за укрепване на собствената си власт. Парламентът на страната отново удължи извънредното положение, като позволи на правителството да продължи да управлява чрез укази, заобикаляйки законодателния орган, съобщиха световните агенции. Унгария е първенец в ЕС по темп на ваксиниране срещу ковид-19, но за разлика от други държави не разхлабва предпазните мерки.

Парламентът в Будапеща вчера гласува за удължаване на извънредното положение до есента. Това осигурява рамка, която позволява на правителството да взема решения, които обикновено трябва да бъдат одобрени от законодателната власт.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че удължаването е оправдано, тъй като мерките изтичат на 22 май.

Опозицията обвинява правителството в злоупотреба с извънредното положение за вземане на решения, които нямат нищо общо с борбата срещу ковид-19.

Унгария за първи път обяви 15-дневно извънредно положение в началото на ноември и оттогава го удължава два пъти.

Критиците обвиняват Орбан в злоупотреба с правомощията, дадени му от извънредното положение, за да разпали корупцията и да премахне автономията на университетите.

Степента на заразяване с ковид-19 в Унгария намалява. Досега са ваксинирани около 5,7 милиона унгарци от общо 10 милиона население, от които 2,7 милиона са получили втора доза. Това означава над 50% ваксинирани с поне една доза и блилзо една трета - с две дози. За сравнение в ЕС средният дял ваксинирани с една доза е 32%, а в България е 12%. Унгария използва в кампанията и ваксини, които не са одобрени в ЕС, -  руската „Спутник V“ и китайската "Синофарм".

Още

Влизат в сила нови правила за пътуване

01.12.2021

Обновена

26409
Новите жертви на COVID-19 са 224

30.11.2021

2512
Грешката на Борисов, която Радев повтори

28.11.2021

59532