Quantcast
Парламентът на Южна Африка беше опустошен от пожар | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Парламентът на Южна Африка беше опустошен от пожар

Причините за инцидента засега остават неизвестни
906
 ЕПА/БГНЕС

Голям пожар нанесе сериозни щети на сградата на парламента в южноафриканския град Кейптаун, съобщи БНР. Видеозаписи показаха облак черен дим, изпълващ небето, и огромни пламъци, излизащи от покрива на сградата. Няма пострадали хора.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и нарече случилото се "ужасно и опустошително събитие".

Един мъж е бил задържан и разпитан от властите, каза президентът и добави, че пожарогасителната система на сградата не е функционирала правилно.

Мъж е арестуван във връзка с пожара, който изпепели залата на Националното събрание на Южна Африка в Кейптаун, където заседават избраните депутати. Той ще се яви пред съда във вторник, съобщиха от полицията.

"Мъж е арестуван в сградата на парламента, той все още се разпитва. Открили сме наказателно дело. Той е арестуван и ще се яви в съда във вторник", заяви говорителката на полицията Танди Мбамбо.

Пожарът е започнал около 03:00 ч. по Гринуич в неделя, разказва БГНЕС, в най-старото крило на парламентарния комплекс, завършено през 1884 г. и с облицовани с дърво стаи. След това се е разпространил в по-новите части на комплекса, които в момента се използват. В историческата сграда се помещава колекция от редки книги и оригиналното копие на бившия национален химн на страната, използван по време на ерата на апартейда, "Die Stem van Suid-Afrika" ("Гласът на Южна Африка"), което вече е повредено.

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа, преди да бъдат принудени да се оттеглят и да повикат подкрепления. По-късно бяха изпратени около 70 пожарникари, като някои от тях използваха кран, за да разпръскват вода върху пламъците. Вътре в стаите от тавана към пода, който вече е затрупан с отломки, падат фини дъждове от сива пепел.

Службите за спешна помощ заявиха, че се опасяват, че пожарът може да се разпространи бързо в старите стаи, които са декорирани с дърво, дебели килими и завеси. По-рано по телевизията бяха излъчени кадри, на които се виждаха гигантски пламъци, излизащи от покрива.

Районът около пожара в елитния квартал бързо беше отцепен.

Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Служители на пожарната и спасителната служба казаха, че може да са необходими още няколко часа да потушат напълно огъня заради килимите и дървените подове в сградата

Властите съобщиха, че покривът над старата зала е "изчезнал напълно", но още не са оценени по-нататъшните щети вътре в самата зала. 

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил коментира: "Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят."

Парламентът на Република Южна Африка в момента не заседава заради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.

Още

ПП оправда с „безчинствата“ на „Възраждане“ решетките на входа на НС

20.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

491
Депутатите не се вълнуват от качеството на работата си

20.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

645
Парламентът ще отнесе глоба заради металните решетки на входа си

19.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3040