Quantcast
Полша и Унгария са близо до лишаване от финансиране от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Полша и Унгария са близо до лишаване от финансиране от ЕС

1 432
 БГНЕС
Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс.

Европейската комисия е подготвила писма до Полша и Унгария, за да започне процедура, която може да доведе до лишаването им от средства заради заплахи за правния ред на ЕС, предава БГНЕС, позовавайки се на АПФ.

Брюксел ще поиска от Варшава да обясни какви мерки е предприела, за да ограничи независимостта на съдебната си система и да оспори върховенството на правото на ЕС. В случая с Унгария комисията изразява загриженост относно обществените поръчки, конфликтите на интереси и корупцията при изразходването на средства от ЕС, каза източникът, потвърждавайки публикация в ''Политико''. Страните, които вече са в спор с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, ще разполагат с два месеца, за да отговорят. Новината за писмата - неофициален първи етап от процеса - бе разпространена по време на посещението на европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс в Полша.

Полша и Унгария са първите държави, към които ще бъде насочен новият "механизъм за поставяне на условия" на ЕС. Новият процес влезе в сила през януари и е отделен от процедурите на блока за нарушение на правилата на ЕС. В рамките на този механизъм националните правителства могат да се окажат лишени от финансиране от ЕС, ако не успеят да приведат практиките си в съответствие с правото на ЕС.

И Варшава, и Будапеща оспориха законосъобразността на механизма и обжалваха пред Съда на Европейския съюз, който може да се произнесе в рамките на месеци.

Европейската комисия, която контролира използването на механизма, заяви, че няма да предприеме официални действия, докато съдът не се произнесе дали той е в сила. Длъжностните лица обаче започнаха да събират необходимите доказателства, за да продължат процедурата - затова в петък бяха отправени искания за информация.

Още

Албанският премиер хвали Борисов заради Северна Македония

24.06.2022

2155
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

16858
Кирил Петков: Народното събрание взе историческо решение

24.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

6944