Quantcast
Полша обяви извънредно положение заради мигрантите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Полша обяви извънредно положение заради мигрантите

970
 БГНЕС
Полски граничари на границата с Беларус в северозападна Полша.

Полското правителство издаде заповед за обявяване на извънредно положение в регионите на границата с Беларус, съобщи във вторник на пресконференция премиерът на страната Матеуш Моравецки, предава БГНЕС.

"Ситуацията на границата е напрегната", каза той. ''Затова министерският съвет реши да се обърне към президента с искане за обявяване на извънредно положение за 30 дни в граничната зона - в части от Подляското и Люблинското воеводства'', каза той, цитиран от ТАСС. Решението на кабинета трябва да бъде одобрено от президента на Полша. Планирано е да влезе в сила незабавно.

Както обясни външният министър Мариуш Камински, решението за въвеждане на извънредно положение ще засегне 115 населени места в Подляското воеводство и 68 в Люблинското. 

По-рано Полша и Литва призоваха Европейския съюз да приложи по-строги мерки срещу Беларус във връзка с миграционната криза в региона, за която се твърди, че е провокирана от Минск. От началото на годината над 4 хиляди нелегални мигранти са задържани на литовско-беларуската граница. Това е почти 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 година.

Според полското външно министерство от началото на август са регистрирани над 3 хиляди опита за незаконно влизане в страната от територията на Беларус. Миналата година те бяха 120.

"Сега" припомня:

След Литва и правителството на Полша обеща да защити своята територия от мигранти, пристигащи през границата с Беларус, като допълнително удължи бодливата тел по границата и я укрепи с още войници, предаде ''Блумбърг''. Страните от Европейския съюз се тревожат, че завладяването на Афганистан от талибаните ще предизвика нова мигрантска криза, а Александър Лукашенко заплаши да изпрати бежанци от Беларус в Европа като отмъщение за обявените санкции срещу правителството му.

 

Ключови думи:

Полша, Беларус, мигранти

Още

50 германци с бухалки тръгнаха към полската граница

24.10.2021

8736
Спорът между ЕС и Полша ще се разреши в Брюксел

21.10.2021

858
Кмет на котелско село е задържан за трафик на мигранти

20.10.2021

998