Quantcast
Полша плаща по 1,5 млн. евро глоба на ден на Брюксел | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Полша плаща по 1,5 млн. евро глоба на ден на Брюксел

Наказанието е заради неподчинение на Съда на ЕС по две дела
1 402
 www.france24.com

Европейската комисия започна да събира от Полша по 1,5 млн. евро на ден заради неподчинение на Съда на ЕС по две дела. Брюксел уведоми вчера Варшава с писмо, че има срок от 45 дни да внесе в бюджета на ЕС глобата от 69 млн. евро, натрупана от 3 октомври 2021 г., когато ѝ бе наложена заради подкопаване на независимостта на своите съдилища. Също тази седмица Полша получи друга сметка от 25 млн. евро за глоба заради нарушаване на екологическите норми.

И двете глоби се трупат всеки ден, като по-голямата е от 1 млн. евро дневно, а другата - 0,5 млн. евро дневно. Тъй като Полша засега отказва да ги плаща, сумата ще бъде удържана всеки месец от фондовете, които ЕС ѝ дължи.

Варшава бе осъдена в ЕС да преустанови незабавно дейността на дисциплинарната камара, наблюдаваща съдиите във върховния съд на Полша, но тя не се подчини и не върна на работа отстранените дисциплинарно съдии. Камарата е ключов механизъм в полската съдебна система, която според ЕС отстъпва от европейските демократични стандарти, като посяга на независимостта на съдиите. Исканата сума от 69 млн. евро покрива първоначален период до 10 януари, когато беше крайният срок за Варшава да се съобрази с наказанието. По същата причина Брюксел не одобри внесения през април 2021 г. от Полша План за възстановяване и устойчивост, възлизащ на 36 млрд. евро.

Варшава вече отказа да плати ежедневните глоби и по друг казус с Брюксел. Заради съпротивата си да затвори гигантската мина "Туров" за лигнитни въглища, която замърсява и територията на Чехия, започна да трупа ежедневната глоба от 500 000 евро. Изпратената ѝ сметка за 25 млн. евро е за периода от 20 септември до 18 декември.

Още

Русия замести ковид-19 като главен вредител на световната икономика

16.05.2022

518
ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

15.05.2022

6077
Заляха руския посланик във Варшава с червена боя

09.05.2022

1272