facebook
twitter

Чужбина

Поптодорова: Докато Асад не спре убийствата, няма край на конфликта

1 683
 Снимка: Архив

Докато сирийският президент Башар Асад не спре убийствата, няма да има прекратяване на конфликта. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ дългогодишният посланик Елена Поптодорова. Не трябва да има никакви илюзии относно решимостта на Русия да доведе до край личния си тактически и стратегически интерес, което ще е за сметка на всички нас. Още от началото на гражданската война в Сирия се действа на парче и не се намира решение за първопричините за необратимата тенденция за миграция на север, коментира тя.

„Договарят се нови пари и ще бъдат изсипани. „Фронтекс“ ще изпраща допълнителни контингенти за опазване на границата. Трима висши представители на администрацията на САЩ са направили спешна обиколка на турско -сирийската граница. Всичко това е по-скоро признак на кризисно движение, а не на премислено средносрочно или дългосрочно решение“, коментира тя.

Според Елена Поптодорова дори и договореността, която би трябвало да постигнат президентите на Турция и Русия в днешната среща, ще бъде временна. Ердоган не би понесъл публичното унижение, което Путин му нанесе по границата със Сирия и обстановката в Идлиб. На лице са обстоятелства, в които Турция и Русия са в челен сблъсък в два невралгични пункта на региона, а именно Сирия и Либия. Става дума за оспорване на зони на влияние и именно там, според Поптодорова, трябва да се търсят решения с намесата на ЕС и НАТО. Тъжното е, че ЕС се оказва слаб, каза още тя и добави, че за жалост е пропуснат шансът за сваляне на сирийския президент Башар Асад от власт.

Още

Президентът на Косово Тачи е обвинен в убийства и изтезания

24.06.2020

Обновена

7097 70
Дачич обеща на Лавров: Сърбия никога няма да е в НАТО

18.06.2020

1298 10
Лаура Кьовеши поиска видеосреща с Иван Гешев

10.06.2020

10010
×