Quantcast
Пожар в Калифорния образува свой собствен климат | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Пожар в Калифорния образува свой собствен климат

889
 БГНЕС
Най-големият в района пожар вече е погълнал територия с растителност равна на тази на град Чикаго.

5 400 пожарникари са мобилизирани срещу пламъците на пожара Дикси в горите в Северна Калифорния. Най-големият  пожар в района вече е погълнал територия с растителност равна на тази на град Чикаго. Стихията е толкова голяма, че генерира свой собствен климат и затруднява пожарникарите, които се борят с него, предаде АФП.

Пожарът е толкова голям, че през последните дни е създал облаци, наречени пирокумули (или, буквално, огнени облаци, бел. ред.), които причиняват мълнии, силен вятър и на свой ред подхранват огъня. "Ако тези облаци са на достатъчна височина, те имат потенциал да произведат мълнии", предупреди Джулия Рутфорд, метеорологът, назначен за справяне с пожара, предаде БГНЕС.

Въпреки размерите си, пожарът Дикси е напреднал главно в изключително отдалечени райони, което обяснява защо досега са унищожени само десетки структури (къщи и други сгради).

Напредвайки по изключително стръмни пътеки, пожарникарите са подпомагани от влак, от който могат обилно да поливат недостъпните иначе зони. При тези метеорологични условия ''жаравата може лесно да се разнася на повече от километър от огъня'', обяснява пред АФП Рик Кархарт, говорител на пожарникарите.

Горските пожари са често срещани в Калифорния - до такава степен, че местните жители понякога се чудят останало ли е нещо, което да не гори. Но поради изменението на климата това лято е особено жестоко. Пожарите вече са опустошили 3 пъти повече растителност тази година, отколкото по това време през 2020 г., най-лошата година в историята на Калифорния по отношение на пожарите.

Според предварителното разследване, причина за пожара е паднало дърво върху електрически кабел. Този електропровод принадлежи на Pacific Gas & Company (PG&E), частен оператор, който е виновен за причиняването на пожар в лагер, който почти изтри от лицето на земята град Парадайз и уби 86 души през 2018 г.

Ключови думи:

Калифорния, пожар

Още

Испания шести ден се бори с един от най-големите пожари

13.09.2021

363
10 души са загинали при пожар в COVID център в Северна Македония

09.09.2021

Обновена

787
Сградата "Купола" е била запалена след кавга в дискотека

06.09.2021

Обновена

5296