Quantcast
Прокурори нахлуха във финансовото министерство на Германия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Прокурори нахлуха във финансовото министерство на Германия

1 983
 БГНЕС
Този ход може да окаже негативно влияние върху финансовия министър и претендент за поста на канцлера Ангела Меркел Олаф Шолц.

Германски прокурори нахлуха в министерството на финансите на страната като част от разследване за предполагаемо възпрепятстване на правосъдието, предава ''Файненшъл таймс''. Изданието допълва, че този ход може да окаже негативно влияние върху финансовия министър и кандидат за поста на канцлера Ангела Меркел Олаф Шолц.

Започналите проверки както във финансовото, така и в правосъдното министерство са част от разследване, започнало през февруари миналата година срещу Звеното за финансово разузнаване (ЗФР), което е основната правителствена агенция за борба с прането на пари. Прокурорите разследват дали служителите на агенцията са пропуснали да съобщят за предупреждения от банките за евентуално пране на пари ''в размер на милиони евро'' на правоохранителните органи, каза говорител, цитиран в германските медии.

Прокурорите претърсиха Звеното за финансово разузнаване през юли 2020 г. и осигуриха документи, които показват, че се е състояла ''комуникация'' между ЗФР и министерствата на финансите и правосъдието. Днешната проверка е предназначена да идентифицира възможни заподозрени. Говорителят каза, че сегашната цел е да се проучи ''дали и до каква степен ръководството и служителите на министерствата, както и висшите органи, са замесени в решенията на ЗФР''.

Набезите идват в напрегнат за Германия момент - две седмици преди парламентарните избори, които ще поставят края на 16-годишното управление на Ангела Меркел като канцлер. 

Прокурорите започнаха настоящото разследване на ЗФР след доклад за подозрителна дейност, издаден от банка през юни 2018 г., отнасящ се до паричен превод в Африка на над 1 млн. евро. Смята се, че парите се използват за финансиране на тероризма, както и на трафика на оръжия и наркотици. ''ЗФР знае за този доклад, но не го предава на германските правоохранителни органи'', каза говорителят на прокуратурата. В резултат на това спирането на плащанията се оказва невъзможно.

Още

50 германци с бухалки тръгнаха към полската граница

24.10.2021

4608
От днес Германия иска карантина за неваксинирани българи

24.10.2021

2171
Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2759