Quantcast
Протестите в Иран обхванаха и университетите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Протестите в Иран обхванаха и университетите

402
 БГНЕС

Иранските сили за сигурност са стреляли по студенти в престижен университет в Техеран, след като протестите, провокирани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана за "неподходящо облекло" и загина в ареста, се разраснаха напук на предупрежденията за полицейско насилие.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изрази подкрепата си за силите за сигурност и обвини Съединените щати и Израел в оркестрирането на безредиците. ''Ако нямаше проблем със смъртта на младата жена, те щяха да използват друг претекст, за да предизвикат размирици и бунтове в този момент'', каза Хаменей.

В неделя полицията за борба с безредиците се е изправила срещу стотици студенти в престижния технологичен университет ''Шариф''. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и са стреляли по студентите. Много от протестиращите са били арестувани и отведени с полицейски коли или линейки.

''Жена, живот, свобода'', скандират протестиращите, както и ''студентите предпочитат смъртта пред унижението'', съобщи агенция Mehr, като добави, че министърът на науката на Иран Мохамад Али Золфигол е направил опит да говори пред студентите в опит да успокои ситуацията.

Смъртта на Махса Амини предизвика протест пред посолството на Иран у нас.

 

Ключови думи:

Иран, протести, Махса Амини

Още

Чиста победа осигури на Англия по-лесния 1/8-финал

29.11.2022

378
В Китай избухнаха най-големите бунтове след 1989 г.

28.11.2022

Обновена

5421
В цял Китай избухват протести срещу политиката на нулев ковид

27.11.2022

2105