Quantcast
Русия арестува популярен блогър заради тероризъм в песен | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Русия арестува популярен блогър заради тероризъм в песен

890
 Youtube

Руските органи за сигурност арестуваха блогъра Юрий Ховански (31 г.) в Санкт Петербург заради призиви за терористична дейност.

Става въпрос за песен, която популярният блогър е изпълнил в интернет. Ховански, чийто канал в YouTube има 4.4 млн. абонати, е арестуван в дома му, като това е запечатано на видеоклип, който се разпространява в социалните мрежи:

Срещу блогъра е образувано наказтелно дело по статия "Публичен призив към осъществяване на терористична дейност, публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризма".

Според следствието, Ховански не по късно от 3 юли 2020 г "с цел формиране на терористична идеология и убеждаване в нейната привлекателност" е изпълнил в интернет песен. В нея, според експертното заключение, също така има "призиви и оправдаване на необходимостта от осъществяване на агресивни, насилствени, жестоки действия (терористични актове)".

Според разследващите, с песента си блогърът прави препратки към терористичния акт в московския театър "Дубровка" през 2002 г. Тогава около 50 терористи от чеченски поризход завзеха театъра по време на представлението на мюзикъла "Норд-Ост" и взеха за заложници 916 зрители, като поискаха незабавно изтегляне на руските войски от Чечения. След повече от две денонощия драмата завърши с атака на руските сили за сигурност, при която загинаха поне 129 от заложниците (174 по други сведения), от които 9 чужденци. Ликвидирани са и всички терористи.

Час след задържането на блогъра следственият комитет публикува видео, на което Ховански заявява, че напълно се разкайва за извършеното и признава своята вина:

"Задържан съм по статия 205.2, втора част от Наказателния кодекс. Преди време изпълних песен с оправдаване, така да се каже, на тероризма. За това се разкайвам напълно и признавам своята вина", казва Ховански пред камерата.

Стана ясно и как правоохранителните органи са се сезирали за песента на Ховански. За това е помогнал анонимен акаунт в YouTube. Два клипа с изпълнението на Ховански за "Норд-Ост", изрязани от стрийма на наблюдателя Андрей Нифедов, са били публикувани в този акаунт под името "Юрий" през юли 2020 г. В канала не е имало никакви други клипове, нито данни за ползвателя му.

По-рано се появи информация, че Юрий Ховански е помощник на депутата от Държавната дума Василий Власов. След това прессекретарят на Либерално-демократическата партия на Русия Александър Дюпин заяви, че блогърът вече половин година не е на тази длъжност. Освен това от партията не знаели нищо за неговото арестуване.

Ключови думи:

Юрий Ховански, Русия, арест

Още

Германия обвинява Австрия в шпионаж в полза на Русия

21.10.2021

2398
Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

20.10.2021

1587
Русия прекратява работата си с НАТО

18.10.2021

5418