facebook
twitter

Чужбина

Русия негодува срещу честванията за десанта в Нормандия

3 458
 ЕПА/БГНЕС
Британски ветерани оглеждат гробовете на техни загинали другари по време на десанта в Нормандия на 6 юни 1944 г.

Десантът в Нормандия преди 75 г. не предреши хода на Втората световна война и значението на съюзническия десант не трябва да се преувеличава, заяви говорителят на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от местни медии. Захарова подчерта пред журналисти, че усилията на бившия Съветски съюз са осигурили победата. Тя припомни, че според руските историци съюзническите войски са забавили откриването на втория фронт, за да изчакат отслабването на нацистките сили при тежките боеве със съветските войски. Според нея победата през Втората световна война е в резултат на победите на Червената армия, като посочи битките при Сталинград през 1942 г. и при Курск през 1943 г.

Американският президент Доналд Тръмп похвали "изключителното могъщество" на САЩ по време на честванията в Нормандия вчера, пише "Гардиън". Тръмп и френският президент Еманюел Макрон произнесоха речи на американското гробище Колвил сюр Мер, където има 9000 гроба над Омаха бийч. В края на речта си американският лидер похвали "изключителното могъщество" на Америка и как САЩ "завинаги ще останат силни". И днес Америка е по-силна от всякога, допълни президентът на САЩ. В призив към американския лидер френският президент Еманюел Макрон  настоя да се запази "обещанието от Нормандия" и дори ценностите на бащите - основатели на САЩ. Макрон посочи, че никога не трябва да се прекратява съюзът между свободните народи. Той припомни, че победата е довела до създаването на ООН, НАТО и ЕС, които често са критикувани от Тръмп.

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Помпео агитира Централна Европа срещу китайската 5G мрежа

12.08.2020

744 12
САЩ: Русия дезинформира за Covid-19 през мрежа от портали

09.08.2020

3986 49
Тръмп: Никой не е бил толкова суров с Русия, колкото аз

08.08.2020

571 4

Коментари

Страници

Хулиган

Русия негодува срещу честванията за десанта в Нормандия

Може ли някой да ми подскаже, откъде в текста е измъкнато това заглавие?

http://www.drago.info/

дъртреалист

 Според нея победата през Втората световна война е в резултат на победите на Червената армия

Ми...., такъв разговор е смешен...

Тази е луда.

mustak

Истината е, че ако не беше СССР, нямаше да има десант в Нормандия, ами в Дувър и някъде около Ню Джърси.

Думи думи

Пак стигнаха до познатото -„Съюзници разбойници!„

Русия „негодува„, и Путин не присъствал. А Германия за какво негодува, че не рисъства А. Меркел?

Данил
снимка на Данил

Страната победител СССР се разпадна. Край. Няма я. Кого да поканят? Уйло? Че кьф е тоя..

Каквото сам си направиш,никой друг не може.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тя припомни, че според руските историци съюзническите войски са забавили откриването на втория фронт, за да изчакат отслабването на нацистките сили при тежките боеве със съветските войски.

?

slaughter
снимка на slaughter

А русата к.атуна на тази хубавица може ли да сметне , че англия и франция са във война с хитлер още от деня в който хитлер нахлува в полша? Че англия евоюва с хитлер от първия до последния ден на войната , докато сталин прави съвместни военни паради с вермахта и всъщност подписването на рибентроп-молотов е точно толкова виновен за всв колкото и хитлер. Че сталин взема участие в разпалването на всв като нахлува в полша от изток и ликвидира остатъците от полската армия, дори екзекутирра 20хил. полски офицери в печално извстната катинска гора. Русата главица знае ли , че американците воюват и с япония и с другия сюзник на хитлер в европа италия? И откъде накъде някой ще протестира , че някой си си отбелязва годишнина в историята? Те като правят паради на червения площад кой им се бърка?

Думи думи

Заклахме грешното прасе, казал Чърчил след войната, и се заел да поправи грешката.

 

Миряна Б.

Сам ты уйло, Данила. Какво самосъзнание имаш? Нещо етнос? Паспорт? Явно не оня, на Маяковски. Сигурно американска шофьорска книжка. Ще напишеш ли стхотворение за нея?

Каубой
снимка на Каубой

Много се дразните г-жо. Недейте така. Всеки си има своя история. За ролята на ссср- прочетете нещо от Влади́мир Богда́нович Резу́н — съветски офицер-разузнавач. Любимата ви държава съвсем не тази за която се представя  - жервата. Тя е, била и ще бъде АГРЕСОР. Защо ли ? Ами пак четете, ама без очлилата на сторизло.

Наблюдател 1

А у Вас Миряна есть "краснокожая паспортина"? Та, о каторою Маяковский пишет с таким пламенем. Вижу что Маяковского любите. Как вам это: 

Товарищи фашисты, милости просим.                  
Вместе власть буржуев сбросим.
Фашисты и большевики – пролетарии-братья.
Крепите над миром красные объятья. 

Пролетарии, стройтесь в единую линию
Сегодня командуют Троцкий и Муссолини.
Красное знамя борьбы пролетариев.
Сегодня развернуто от России до Италии. 

                           Владимир Маяковский  
             в. "Правда", 28 октомври 1922 г.

Понравилось да? ☺

Миряна Б.

Отговор на 2

 

Дърто, ти си луд от своите диети. Сигурен ли си, че РККА не е била на никой фронт, а генерал фелдмаршал Паулус е пленен от пиндосите в Нормандия, а? И че след войната не е живял в Източна Германия? Гледал ли си руския филм Сталинград? Когато Холивуд изработи филм за победоносните битки на пиндосите на руска земя,   sanctus terra, ще изям нещо едрозърнесто.

mi6osp.

Хъм, единствената причина за десанта в Нормандия  е хуманност: САЩ и Британия разбраха, че ако не се намесят , руските войски ще издавят немските  в Атлантическия океан.

Съотношението на заслугите за победата на съюзниците над хитлеристка Германия нагледно се илюстрира   от разстоянието, което преминаха с боеве войските  от изток и тези от запад.

 

Напомням, че Тръмп тръби , че е победил и  в Сирия.

 

 

slaughter
снимка на slaughter

Мишо , тавариш...! Като броиш километри, броиш ли тия километри които американската армия изминава воювайки срещу япония? Броиш ли , че сталин започва войната като съюзник на хитлер и воюва в негова полза в полша и финландия? 

Nigel

Хъм, единствената причина за десанта в Нормандия  е хуманност: САЩ и Британия разбраха, че ако не се намесят , руските войски ще издавят немските  в Атлантическия океан.

Миряна Б.

 Хей, десантчици, кога ще смажете Русия, ама завинаги? Нобеловите награди ви чакат. Изкуфелите и впиянчени дъртаци в Стокхолм /виждала съм ги/ работят по системата на 1984 - войната е мир! Поразмислете и над друг един  слоган - смъртта е живот. Харесва ли ви?

дъртреалист

Ами смешно си е да се спори чия е заслугата за изхода на войната.

И е нагло  и невъзпитано една страна от съюзниците да си присвоява всички заслуги.

Десанта не предрешил хода на Втората световна... че кой го твърди?

Меренето на ролите е ... дребнаво, комплексарско, провокативно.

Защото аз мога да кажа веднага, че без помощта на съюзниците Червената армия щеше да духа супата и днес Русия щеше да има съвсем друга география. И - почва спор за бройки и т.н.

А културното и мъдрото е в деня на памет да се спомене какво развитие е донесло събитието и защо го честваме.

Но някои не могат да излязат от миналото. 

Защото нямат на какво да се радват в настоящето.

slaughter
снимка на slaughter

Някои още взривяват влакове...!!!

slaughter
снимка на slaughter

Но някои не могат да излязат от миналото. 

Защото нямат на какво да се радват в настоящето. 

.....добре казано....

Manrico
снимка на Manrico

Маша като ще припомня, да припомни кои държави са воювали от началото до края на войната с нацистка Германия и кои първо са ѝ били съюзници в агресията, пък чак после - врагове.

Тъмно пиво

 То добре че станаха врагове. Иначе целият свят днес щеше да е една голяма Северна Корея.

Augereau

Че какво и е на Северна Корея? Аз лично тук съм чел толкова хубави неща за Северна Корея от запознати форумци, мислех даже да емигрирам там. Обаче не ме пускат, защото това да не ти е разградения еврогейски двор. 

slaughter
снимка на slaughter

Хейййй ушанките все за целия свят бълнуват! Първо целия свят щял да бъде северна корея, после целия свят в сесесере , сега целия свят путерландия! 

аиг3

Хайде провери си къде точно са изпратени. И маршалът си объркал.

А аз да припомня нещо друго. През цялата война повече от половината германски изтребителни ескадри се бият ня запад. А кой бомбардира Плоещ, и съсипваше германската индустрия. Меренето на....е комплексарско.

LEFT

брат'чедРадо?

venstar

Присвояването на заслугите от която и да е страна е неуместно.

 

Германия яко е захапала СССР и там борбата е на живот и смърт. На този фронт са най-големите жертви (а също и цивилни), там се унищожават най-много техника и боеприпаси. СССР прави нечовешки подвиг да обърне войната (да, не оспорвам, че самите съвети имат известна заслуга за първоначалната катастрофа). При това с помощта на съюзническите доставки. Имаше изследване, че към даден момент 20-30% от суровините за производство на барут за снаряди и патрони са вносни. Съветите правят много грешки. Хитлер също. 

Но освен руския фронт имаме и други. Имаме борба на изтощение. Германия е тотално блокирана, нефтените находища и рафинерии в Плоещ са бомбардирани редовно, градовете са сринати със земята, фабриките са скрити под земята. Определено това дава отражение на Източния фронт.

Съюзниците правят десанта в Нормандия отчасти от страх от евентуален сепаративен мир между Хитлер и Сталин.
САЩ са далеч от бойните действия и американците могат да си позволят да влизат в битки, основно когато са натрупали подавяща бойна сила, не пестейки муниции и техника.

Целта на Чърчил е да вкара САЩ във войната и така да смаже Германия. Реално Германия воюва против целия свят. Тихоокеанския фронт е голям като площ, но няма натовареността на руския. В Африка Ромел прави чудеса с шепа хора и техника, но е обречен поради късогледството на шефа си и Оста губи Африка. Оттам и Средиземно море. Оттам и южна Италия, което води до по-интензивни бомбардировки над немските градове и важни центрове. 
Безумно е да се водят спорове за кой бил по-по-най. Все пак нека да си спомним, че тази война погуби и осакати завинаги милиони човешки същества, разсипа градове и държави и унищожи ценно културно наследство. 
 

Чета една интересна книга - http://militera.lib.ru/research/alexander/index.html (https://www.amazon.de/How-Hitler-Could-Have-World/dp/0609808443/ref=tmm_pap_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=1559899452&sr=8-1). 

slaughter
снимка на slaughter

Когато не се тича от едната тъч лини на другата и не се величае едната страна ЗА СМЕТКА НА ДРУГАТА а се отдаде почит на всички за положените усилия , разговорът може да придобие съвсем човешки тон. В случая браво за коментара на venstar. Да се замислим все пак , дали западните сили са имали пълно доверие на сталин след като ссср влиза във ВСВ като съюзник на нацистка германия. Така , че по-полеко бейби с обвиненията в забавяне на откриване на западния фронт. С кого воюва вермахта в африка и средиземно море? С туарегите ? Англия воюва с хитлер още от първия ден на войната , но няма капацитета да воюва адекватно с вермахта. Немската армия е била толкова силна , че светът рядко е виждал по ефикасна бойна машина. 

venstar

Да добавя. Десантът в Нормания се чества много отдавна. (Както и парадът на Червения площад.) Ролята му за разгрома на Германия не се оспорва от никого. Притеснителни са напъните за присвояване на изключителните заслуги за победата.

Manrico
снимка на Manrico

Германия яко е захапала СССР и там борбата е на живот и смърт. На този фронт са най-големите жертви (а също и цивилни), там се унищожават най-много техника и боеприпаси. 

Сигурно има данни някъде, сигурно е и сравнено по някакви сравними показатели, но ако се включи и Битката за Атлантика, където според уикито Германия губи 783 подводници, 4 линейни кораба и десетки други кораби, дали няма да излезе, че Германия е загубила повече желязо в морето? А загубите в самолети?

dream team
снимка на dream team

Chart of U-boat losses 1939-1945

        Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Total

1939                                                  2     5    1     1       9

1940  2    5     3    4     1     1   2    2    1     1    2             24

1941              5     2     1     4         4    2     2    5     10    35

1942  3    2     7    2      4     3   12  9    10   16  13    5      86

1943  7    18   15  17   42    16  38  25   10   26  19   8     241

1944  14  22   24  21   23    24  23  32   20    9   7     15   234

1945  14  21   29  48   24                                               136

 

                                                         Total U-boats lost 765

След откриването на Втория фронт САЩ и Англия губят 40000 танка срещу 4000 немски загуби,

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш