Quantcast
Русия задържа трима украински шпиони | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Русия задържа трима украински шпиони

Единият от тях е планирал атентат
1 258
 БГНЕС

Русия съобщи, че е задържала трима украински шпиони, като добави, че единият от тях е планирал терористична атака, докато напрежението около конфликта в Украйна с проруските сепаратисти нараства, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Агенцията за вътрешно разузнаване ФСБ не съобщи къде и кога е задържала украинците. Тя заяви, че двама от предполагаемите шпиони - баща и син - са били агенти на украинската служба за сигурност СБУ, които са "пътували до Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на стратегически важни предприятия и обекти от транспортната инфраструктура". Те признали, че са били вербувани от СБУ, която им е предложила хонорар от 10 000 долара. Третият украинец, който е планирал да извърши нападение, "е бил вербуван и е действал по указанията" на висш служител на украинското разузнаване, заяви ФСБ.

"Нападението е било планирано да бъде извършено чрез взривяване на две самоделни взривни устройства с обща маса 1,5 кг в тротилов еквивалент", се казва в изявление на ФСБ. Тя не уточнява къде или кога е трябвало да бъде извършено нападението. Съобщението идва в момент, когато през последните седмици напрежението около дългогодишния конфликт на Украйна с промосковските бунтовници в два от източните ѝ региони, граничещи с Русия, се засили, а западните съюзници на Киев твърдят, че Москва планира да нахлуе в Украйна тази зима. Русия отрича обвиненията и твърди, че Украйна е разположила половината от всички свои сили в близост до зоната на конфликта. Проруските сепаратисти завзеха двата региона през 2014 г., малко след като Москва анексира Крим от Украйна. Киев и западните му съюзници твърдят, че Русия е изпратила войски и военно оборудване през границата, за да подкрепи сепаратистите - твърдения, които Москва отрича.

Ключови думи:

Русия, Украйна, шпиони

Още

''Роскосмос'' показа модел на руската орбитална станция

15.08.2022

838
Шефът на “Вагнер” е оцелял при удара на украинците

15.08.2022

Обновена

32439
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

2935