Quantcast
Русия задържа трима украински шпиони | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Русия задържа трима украински шпиони

Единият от тях е планирал атентат
1 246
 БГНЕС

Русия съобщи, че е задържала трима украински шпиони, като добави, че единият от тях е планирал терористична атака, докато напрежението около конфликта в Украйна с проруските сепаратисти нараства, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Агенцията за вътрешно разузнаване ФСБ не съобщи къде и кога е задържала украинците. Тя заяви, че двама от предполагаемите шпиони - баща и син - са били агенти на украинската служба за сигурност СБУ, които са "пътували до Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на стратегически важни предприятия и обекти от транспортната инфраструктура". Те признали, че са били вербувани от СБУ, която им е предложила хонорар от 10 000 долара. Третият украинец, който е планирал да извърши нападение, "е бил вербуван и е действал по указанията" на висш служител на украинското разузнаване, заяви ФСБ.

"Нападението е било планирано да бъде извършено чрез взривяване на две самоделни взривни устройства с обща маса 1,5 кг в тротилов еквивалент", се казва в изявление на ФСБ. Тя не уточнява къде или кога е трябвало да бъде извършено нападението. Съобщението идва в момент, когато през последните седмици напрежението около дългогодишния конфликт на Украйна с промосковските бунтовници в два от източните ѝ региони, граничещи с Русия, се засили, а западните съюзници на Киев твърдят, че Москва планира да нахлуе в Украйна тази зима. Русия отрича обвиненията и твърди, че Украйна е разположила половината от всички свои сили в близост до зоната на конфликта. Проруските сепаратисти завзеха двата региона през 2014 г., малко след като Москва анексира Крим от Украйна. Киев и западните му съюзници твърдят, че Русия е изпратила войски и военно оборудване през границата, за да подкрепи сепаратистите - твърдения, които Москва отрича.

Ключови думи:

Русия, Украйна, шпиони

Още

САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“

20.01.2022

Обновена

5127
МО преговаря за покупка на две подводници

20.01.2022

3321
Германия може да спре „Северен поток 2“, ако Русия нападне Украйна

18.01.2022

3359