facebook
twitter

Чужбина

Руските агенти следели Скрипал още през 2014 г.

106
ЕПА/БГНЕС
Заподозрените за атаката срещу Скрипал руски шпиони, влезли в Англия като Руслан Боширов (вляво) и Александър Петров, са ползвали същите самоличности и през 2014 г. в Чехия, твърдят източници на Чешкото радио.

Двамата руснаци, обвинени за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, са посетили тайно Чехия през октомври 2014 г., показва разследване на Чешкото радио. По същото време в страната се намирал и Скрипал, който според разузнавателни източници, цитирани от радиото, помагал на чешките служби в разкриването на руски шпиони в Чехия. Източниците на авторите на материала от "Радиожурнал" са потвърдили, че Скрипал е бил следван от двамата руснаци. 

Според разследващия сайт "Белингкет" двамата мъже в центъра на вниманието на Лондон са полковникът от руското военно разузнаване (ГРУ) Анатолий Чепига и Александър Мишкин - лекар, работещ за ГРУ. Мишкин е работел под фалшивото име Александър Петров, а Чепига - с псевдонима Руслан Боширов. С паспорти с тези имена те са влезли и в Чехия през 2014 г., и във Великобритания - през март, когато бе атакуван Скрипал. Мишкин е пребивавал от 13 до 16 октомври 2014 г. в хотел в град Острава, след което заминал за Прага, а Анатолий Чепига пристигнал в чешката столица на 11 октомври същата година под името Руслан Боширов. От чешките служби отказаха коментар по темата пред Чешкото радио.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

До дни бившият македонски премиер Груевски влиза в затвора

19.10.2018

763 10
Норвегия пусна руснак, задържан за шпионаж

19.10.2018

949 11
Борисов и Медведев обсъдиха енергийни теми в Брюксел

19.10.2018

1118 24

Коментари

Mrx

Айде сопрете се с фантазиите. Може да са го следели, ама да са го отровили по такъв наивен начин си е направо фантасмагория. Ако британците са ги засекли, тогава те са инценирали това "отравяне" за да обвинят Русия.

Влез или се регистрирай за да коментираш