facebook
twitter

Чужбина

Само богатите немци вече ще плащат данък солидарност

90% от германците спират да внасят налога от 2021 г.
615
 ЕПА/БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел обсъжда с финансовия си министър Олаф Шолц премахването на данък солидарност по време на гласуването в Бундестага в Берлин.

Германският Бундестаг гласува само най-богатите немци да продължат да плащат данък солидарност, съобщиха местните медии. Той беше въведен през 1990 г. след обединението на страната за всички граждани, за да се финансират икономическото възстановяване и модернизирането на бившата Източна Германия. Сега депутатите решиха по предложение на правителството 90% от германците да спрат да внасят налога за възстановяване на бившата ГДР.  За 6.5 на сто от германците данък солидарност ще бъде облекчен, а най-богатите 3.5% ще продължат да го внасят в пълен размер. Принципът е, че колкото по-големи доходи имат богатите, толкова повече ще внасят в хазната. "Отменянето на данъка за по-голямата част от населението е възможно, защото обединението на Германия е стигнало вече прекалено далеч и заради постигнатите успехи в тази насока", заяви финансовият министър Олаф Шолц.

Ставката на данъка е 5.5% от годишния доход на гражданите и само м.г. приходите от него бяха в размер на близо 18.9 милиарда евро, като ФРГ вече ще събира с 10.9 млрд. по-малко от 2021 г. 1500 евро годишно ще спестяват работещите германци на минимална заплата, изчисляват от Министерството на финансите в Берлин.

Макар това предложение да е част от коалиционния договор, отпадането на този единствен по рода си данък скара през лятото партиите в правителството - християндемократите и социалдемократите. Наложи се вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц от Германската социалдемократическа партия да се намеси. "Не би било логично, ако някой с доход над пет милиона евро получи данъчно облекчение от стотици хиляди, вместо да подпомага обединена Германия. Има още много проекти, свързани с обединението, които трябва да се финансират. Според мен е справедливо хората с най-високите доходи да продължат да плащат този данък", аргументира се Шолц.

Срещу законопроекта в Бундестага гласуваха единствено депутатите от "Алтернатива за Германия". Две трети от източногерманците се обявиха против орязването на данък солидарност, а половината от западногерманците приветстват отпадането му.

ПРОГНОЗА

Германия избегна "на косъм" техническата рецесия, след като последните данни показаха икономически растеж от 0.1% през третото тримесечие. Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) надхвърли прогнозите на анализаторите, които очакваха свиване на икономика с 0.1%. На годишна база икономиката нараства с 0.5% в периода от юли до септември, съобщи Федералната служба за статистика. Според икономическата теория една държава се счита в рецесия при два последователни периода на отрицателен растеж, но заради минималното подобрение през третото тримесечие Германия избегна този сценарий. Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че въпреки данните икономическото развитие все още е крехко. "Няма рецесия, но определено има много слаба икономика", заяви Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics. „В някакъв смисъл това е „най-лошото“ от двата свята за пазарите. Днешните данни потвърждават, че германската икономика вече е в застой, но заглавията вероятно не са достатъчно ужасни, за да подтикнат незабавен и агресивен фискален отговор от Берлин", допълни той.

 

Все още няма коментари

Още

Учени откриха зловещи пипала на заразените с COVID-19 клетки

28.06.2020

Обновена

10038 44
Овладяно е напрежението между българи и италианци в Мондрагоне

26.06.2020

1952 25
САЩ ще преместят в Полша не само войници, но и 30 изтребителя F-16

25.06.2020

8030 50

Влез или се регистрирай за да коментираш

×