Quantcast
САЩ и Китай няма да се откажат от въглищата | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ и Китай няма да се откажат от въглищата

2 003
 Pixabay
Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на използването на въглища в световен мащаб, през 2019 г. те все още произвеждат около 37% от електроенергията в света.

Повече от 40 държави, сред които най-големите потребирели на въглища като Полша, Виетнам и Чили, поеха ангажимент да се откажат от изкопаемото гориво по време на срещата на върха за климата COP26, предаде Би Би Си.

Те се съгласиха да прекратят всички инвестиции в новото производство на въглища в страната и в чужбина. Някои от най-зависимите от въглища страни и съответно най-големи замърсители като Китай и САЩ обаче отказаха участие в споразумението. В отделен договор 20 държави, включително САЩ, общаха да прекратят публичното финансиране за проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на 2022 г. Става въпрос за изгарянето на въглища, нефт и природен газ без да използва технология за улавяне на емисиите на CO2. Десетки организации също подписаха споразумението, а няколко големи банки се съгласиха да спрат финансирането на въгледобивната индустрия.

Въпреки че е постигнат напредък в намаляването на използването на въглища в световен мащаб, през 2019 г. те все още произвеждат около 37% от електроенергията в света. Страни като Южна Африка, Полша и Индия ще се нуждаят от големи инвестиции, за да направят своите енергийни сектори по-чисти.

Още

Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните си централи

26.11.2022

2969
Активистки заляха със супа и „Сеячът“ на Ван Гог в Рим

05.11.2022

Обновена

1016
Въглища и ограничения спасяват Европа от газовата криза

22.07.2022

825