Quantcast
САЩ отрекоха самолет на НАТО да е застрашил руски пътнически самолет | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ отрекоха самолет на НАТО да е застрашил руски пътнически самолет

3 198
 Pixabay

Говорителят на Пентагона Джон Кърби отрече американски разузнавателен самолет да е извършил опасна маневра над водите на Черно море, заявявайки по време на брифинг по темата, че ''не е имало опасна или непрофесионална маневра от страна на американската армия''.

''Ситуацията беше лесно разрешена благодарение на бързия ум и рутинните процедури на контрола на въздушното движение'', добави той. Кърби подчерта, че ''случаи на приближаване на самолети на една и съща височина се случват често в света''.

Русия обвини ВВС на САЩ, че създават "заплаха за гражданската авиация" след съобщение, че пътнически самолет на ''Аерофлот'' е избегнал на косъм удар с разузнавателен самолет на НАТО. 
''Само защото въздушният инцидент над водите на Черно море е предотвратен, не означава, че САЩ и НАТО могат да излагат на риск живота на цивилни безнаказано'', каза говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в Туитър.

Според Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия, цитирана от ''Дойче Веле'', самолет за наблюдение CL-600 на НАТО е прелетял над международните води на Черно море сутринта на 3 декември. Самолетът е бил засечен да се спуска бързо от 11 000 м до 9 200 м и е пресякъл коридор за граждански самолети. Екипажът на разузнавателния самолет не е отговорил на руския въздушен контрол, посочва руската агенция. В този момент пътническият самолет на ''Аерофлот'' Airbus A330-300, летящ от Тел Авив за Москва, и самолет CL-650, принадлежащ на Малта, са прелетели по определените им траектории. Маршрутите на движение на двата самолета е трябвало незабавно да бъдат променени, за да могат да продължат безопасно.

Русия заяви, че полетите с военни самолети без радиокомуникация представляват риск за гражданските самолети в Черноморския регион и че за случая ще бъде внесен дипломатически протест.

Ключови думи:

Русия, НАТО, аерофлот

Още

Грушко: България е върху костите на руски войници и не е заплашена

17.01.2022

2833
Военен кораб на НАТО навлезе във водите на Балтийско море

17.01.2022

2233
НАТО няма да изтегли войските си от България в угода на Русия

17.01.2022

5016