Quantcast
САЩ са готови да предотвратят връщането на „Ал Кайда“ в Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ са готови да предотвратят връщането на „Ал Кайда“ в Афганистан

882
 БГНЕС
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че екстремистката групировка "Ал Кайда", която използва Афганистан като база за нападение срещу САЩ преди 20 години, може да се опита да се възроди след изтеглянето на САЩ, предава АП.

Остин заяви това пред група репортери в Кувейт в края на четиридневна обиколка на държавите от Персийския залив. Той каза, че САЩ са готови да предотвратят връщането на ''Ал Кайда'' в Афганистан. ''Цялата общност иска да види какво се случва и дали ''Ал Кайда'' ще се регенерира в Афганистан'', каза той. ''Характерът на ''Ал Кайда'' е, че те винаги ще се опитват да намерят място за растеж, независимо дали е в Афганистан, в Сомалия, или в друго пространство, където законите не се спазват. Мисля, че това е естеството на организацията".

Талибаните бяха предоставили убежище на ''Ал Кайда'', докато управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г. САЩ нахлуха и свалиха талибаните, след като отказаха да предадат лидерите на ''Ал Кайда'' след атаката на 11 септември 2001 г. По време на 20-годишната война между талибаните и САЩ групировката значително сви дейността си, но възникнаха въпроси относно бъдещите ѝ перспективи.

''Ние уведомихме талибаните, че очакваме те да не позволят това да се случи'', каза Остин, позовавайки се на възможността ''Ал Кайда'' да използва Афганистан като опорна база в бъдеще. В споразумение от февруари 2020 г. с администрацията на Тръмп, талибанските лидери обещаха да не подкрепят ''Ал Кайда'' или други екстремистки групи, които биха заплашили САЩ. Американските представители смятат, че талибаните поддържат връзки с ''Ал Кайда'', а много нации, включително арабските държави от Персийския залив, са загрижени, че завръщането на талибаните на власт може да отвори вратата за възраждане на влиянието на ''Ал Кайда''.

Остин твърди, че американската армия е в състояние да ограничи ''Ал-Кайда'' и всяка друга екстремистка заплаха за САЩ, произлизаща от Афганистан, като използва самолети за наблюдение и нанесе удари. Той обаче призна, че това ще бъде по-трудно без американски войски и разузнавателни екипи, базирани в Афганистан.

Ключови думи:

Ал Кайда, Афганистан, САЩ

Още

Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

20.10.2021

1553
Зелените хълмове на сертификатите
Вътрешният министър на Афганистан възнагради семействата на атентатори

20.10.2021

2688