Quantcast
САЩ започна изслушванията във връзка с щурма на Капитолия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

САЩ започна изслушванията във връзка с щурма на Капитолия

363
 БГНЕС
Аквилино Гонел, един от четиримата полицаи, призовани да свидетелстват.

Комисията, сформирана за разследване на щурма на Капитолия на 6 януари, проведе първото си изслушване във Вашингтон. Комитетът даде думата на четирима членове на американските полицейски сили на Капитолия и полицейското управление на Вашингтон, които са се отзовали на място, когато привържениците на бившия американски президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, предаде в. ''Гаридън''. Целта на комисията е да разбере какво се е случило в действителност в създалата се суматоха, когато гневната тълпа е щурмувала сградата.

Комисия бе сформирана, след като републиканците възразиха срещу създаването на независима комисия като тази, която разследва нападенията от 11 септември 2001 г., припомня Би Би Си.

Панелът включва седем представители на демократите и само двама републиканци, като и двамата подкрепиха импийчмънта на Доналд Тръмп по-рано тази година и бяха назначени от председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти изтегли първоначалните си назначения в комисията, след като Пелоси възрази срещу двама от неговите избранници, тъй като се знае, че са твърди съюзници на Тръмп. Маккарти заяви по този повод, че републиканците няма да участват ''в този фалшив процес'' и вместо това ще продължат собствено разследване на фактите от нощта на 6 януари.

"Помислих си, че така ще умра", каза Аквилино Гонел, един от четиримата полицаи, призовани да свидетелстват. Друг полицай, Хари Дън, който е чернокож, разказва, че е бил обиждан на расова основа.

По време на нападението над Капитолия от привържениците на Доналд Тръмп, които не пожелаха да признаят загубата му на президентските избори от ноември 2020 г., загинаха петима души и бяха арестувани поне 535, включително един полицай.

Нападението доведе до процеса по импийчмънт на Тръмп, който бе обвинен в подбуждане към бунта - твърдение, което той продължава да отрича.

Четиримата полицаи разказаха, че са били нападнати и бити от привържениците на Тръмп. Офицер Гонел описа сцената като ''средновековно бойно поле''. Той разкритикува републиканците за това, че се опитват непрекъснато да "игнорират или скрият истината" за това какво се е случило в действителност.

 

Още

Доналд Тръмп заведе дело срещу племенницата си и New York Times

23.09.2021

375
Привърженици на Тръмп се събират пред Капитолия

18.09.2021

3596
Тръмп: Демократите ще унищожат САЩ напълно след три години

17.09.2021

1528