Quantcast
Скопие се надява на пробив в спора със София след изборите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Скопие се надява на пробив в спора със София след изборите

Очакваме разговори с новото българско правителство през май или юни, споделя спецпратеникът на Северна Македония Владо Бучковски
1 005
 БГНЕС
Владо Бучковски

На пробив в двустранния спор за историята и езика се надяват в Скопие след провеждането на парламентарните избори у нас през април. Това става ясно от изявление на Владо Бучковски - специалния пратеник на северномакедонското правителство за преговорите с България,  пред местната Алсат ТВ, което цитира БГНЕС.

„След това влизаме в предизборната кампания – имаме местните избори, а в България има други избори, това са президентските. Ако се провалим през тези два месеца, тогава следващият ни шанс е през ноември – декември. Мисля, че наистина имаме шанс да направим това тази година или, ако щете, до края на мандата ми, който е до 1 декември тази година”, смята Бучковски.

Според него "шансовете за компромисно решение са реални, защото все пак сме близо до намирането на формула, която и за двете страни да изглежда на пръв поглед като голяма отстъпка". "Аз съм убеден, че България най-накрая разбра нашето кристално ясно послание къде не сме готови да я допуснем. Това ме обнадеждава, признаването им на неоспоримото, което може да бъде първата сериозна стъпка към възвръщането на доверието,“ каза още Бучковски.

За очакванията на македонската страна той споделя следното: „Идеята, популяризирана от нашето външно министерство и приета от българското външно министерство в отговор на нашия план за действие, е да имаме съвместен документ, който да приемем на съвместната правителствена конференция, която се стремим да проведем възможно най-скоро. От друга страна, трябва да имаме предвид, че кампанията за българските избори започва на 5 март. Така че това, което министър Османи казва, че 99% от плана за действие е съгласуван, дава надежда, че през следващите няколко седмици можем да проведем въпросната междуправителствена конференция. Тя ще бъде много важна в подготовката на по-благоприятна атмосфера преди разговорите, за които нашият премиер не крие, че искаме да се случат през май или юни след идването на новото българско правителство."

Още

Скопие прати протестна нота на София заради Джамбазки

30.03.2021

Обновена

5264
Външно разобличи център за антибългарска агитация в Любляна

27.03.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5693
Външно привика македонския посланик заради участника в Евровизия

23.03.2021

2657